Sehnalová: Europarlament chce zvýšit bezpečnost spotřebního zboží v Evropě

18.10.2013 12:36

Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu včera odhlasoval důležitý balíček pravidel pro zvýšení bezpečnosti spotřebního zboží a zlepšení dozoru nad trhem s těmito výrobky.

Sehnalová: Europarlament chce zvýšit bezpečnost spotřebního zboží v Evropě
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Dva legislativní návrhy a akční plán mají zajistit, aby se do zemí Evropské unie nedostaly žádné nebezpečné výrobky, a pokud se tak stane, aby byly snadno dohledatelné a mohlo dojít k jejich případnému rychlému stažení z vnitřního trhu.

„Důležitost balíčku vidím v první řadě v jeho rozsahu a zaměření. Poprvé je zde společným přístupem řešeno veškeré spotřební zboží, mimo potravin. Spotřebitelé tak budou mít větší jistotu, že výrobek, který koupili v jiném členském státě Evropské unie, prošel stejně přísnou kontrolou z hlediska bezpečnosti. To je důležité například u produktů, které jsou určeny dětem, nebo na děti cílí,“ vysvětluje přínosy návrhu česká europoslankyně a členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Balíček se vztahuje na nepotravinářské výrobky, které se pohybují na vnitřním trhu Evropské unie, včetně těch dovážených. Výrobci budou mít nově povinnost na obalu viditelně označit zemi původu a také celý distribuční řetězec by měl být lépe dohledatelný. Naopak dobrovolné bude nové značení garantující bezpečnost výrobků, jímž výrobci budou moci označit ty produkty, které úspěšně absolvovaly nezávislé testování. "Jedná se o doplněk k současnému systému značení ‚CE‘, které však potvrzuje pouze formální dodržování legislativy EU, a nikoliv bezpečnost výrobku, jak se spotřebitelé často mylně domnívají," upřesňuje Sehnalová.

„Nová pravidla mají dále přinést jednodušší systém oznamování problémů, efektivnější reakci napříč státy a lepší informování koncových spotřebitelů. Dosud se totiž evropský vnitřní trh potýkal s nedostatečnou koordinací a výměnou informací mezi vnitrostátními dozorovými orgány,“ říká poslankyně Olga Sehnalová. Výměna informací bude spočívat jak na stávajícím systému rychlého varování (RAPEX), tak na novém informačním systému pro dozor nad trhem (ICSMS) pro informace obecnější povahy. V praxi ušetří i zdroje, neboť testy a hodnocení, které již podle společných kritérií provedl jeden členský stát, nebude muset jiný opakovat. Pomoci dozorovým orgánům má i vznik nové databáze zranění při manipulaci s výrobky.

„Podle průzkumu Evropské komise z roku 2012 si až 27 % lidí myslí, že významná část spotřebního zboží, které se pohybuje po Evropě, je nebezpečná. Možná se jedná o určitý signál ztráty důvěry. Naším úkolem je důvěru spotřebitelů znovu získat,“ uzavírá poslankyně Sehnalová.

Obsah balíčku se nyní stane předmětem konečného vyjednávání mezi Parlamentem, Radou a Komisí. Plenární zasedání Evropského parlamentu má balíček definitivně odhlasovat na jaře příštího roku. Jeho účinnost se očekává od roku 2015. Balíček je součástí klíčových legislativních návrhů v rámci Aktu o jednotném trhu II.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…