Sehnalová: Směrnice o nekalých obchodních praktikách je v rukou členských států

05.01.2014 21:33

Europoslanci Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele během posledního předvánočního zasedání odhlasovali návrh zprávy o hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách v Evropské unii po pěti letech její účinnosti.

Sehnalová: Směrnice o nekalých obchodních praktikách je v rukou členských států
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Hovořilo se mimo jiné i o problematických předváděcích akcích a podomním prodeji.

Poslanci se shodli na tom, že ustanovení na ochranu spotřebitelů ve stávající směrnici jsou nastavena dobře a směrnice byla pro ochranu spotřebitelů přínosem. Hlavní otázkou tak zůstává uplatňování směrnice a vymáhání pravidel na národní i přeshraniční úrovni. „I sebekvalitnější legislativa proti nečestným obchodníkům nepomůže, pokud se v členských státech řádně neprovádí. Ukazuje se, že právě tady existují značné rozdíly a je zjevné, že se to do značné míry týká i situace v České republice,“ uvedla členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele a stínová zpravodajka návrhu, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), která před časem na půdě Evropského parlamentu představila film „Šmejdi“.

Podle poslankyně je rovněž důležitá spolupráce vnitrostátních orgánů a spotřebitelských organizací. „Výměna zkušeností a doporučení může být cenným zdrojem informací pro hledání receptů na potírání nekalých obchodních praktik, které již v zahraničí podařilo vymýtit nebo alespoň výrazně omezit. Vítám, že Evropská komise na toto téma otevřela veřejnou konzultaci a vyzývám všechny, kteří se tématem zbývají, aby se zapojili,“ uvedla dále poslankyně. Veřejná konzultace ve věci přezkumu nařízení o spolupráci při ochraně spotřebitelů má být otevřena až do konce ledna 2014 a je dostupná i v českém jazyce.

Dozorové orgány by podle zprávy měly mít dále k dispozici adekvátní sankce, které mají být vždy vyšší, než zisky a výnosy, které z prodeje s využitím nekalých obchodních praktik plynou. Komise by navíc měla zintenzivnit aktivity zaměřené na dohled nad trhem.

„Jako stínová zpravodajka frakce jsem s celkovým vyzněním zprávy spokojena. Jsem ráda, že kolegové podpořili řadu mých pozměňujících návrhů vycházejících z konkrétních poznatků spotřebitelských organizací i dozorových orgánů. Na druhou stranu mě velmi mrzí, že těsně neprošel další můj návrh, aby Evropská komise provedla řádné šetření s konkrétním zaměřením na prodej mimo obchodní prostory, kde k uplatňování nekalých obchodních praktik často dochází. Rozhodnutí některých frakci v této souvislosti nechápu a budu se jej ještě snažit zvrátit během hlasování na plénu. Spoléhám na to, že boj se šmejdy myslí vážně i naši lidovečtí a konzervativní europoslanci,“ řekla poslankyně Sehnalová v reakci na hlasování ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, kdy se proti návrhupostavili právě zejména lidovečtí a konzervativní europoslanci.

Lidé by současně měli být o svých právech lépe informováni. „Je nutné, aby se členské státy spolu s Komisí důrazně zaměřily na přísnější a efektivnější vymáhání směrnice o nekalých obchodních praktikách zejména ve vztahu k zranitelným spotřebitelům, jako jsou starší osoby, děti a mládež,“ zdůraznila dále europoslankyně Sehnalová ve svých odhlasovaných pozměňujících návrzích.

Zpráva navazuje na dva dokumenty Evropské komise z března 2013, které po všech stránkách hodnotí fungování stávající směrnice. O finální podobě hodnocení se bude hlasovat na plenárním zasedání Evropského parlamentu začátkem roku 2014.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.