Seitlová (KDU-ČSL): Komunitní energetika je naší cestou k energetické nezávislosti a demokratizaci energie

09.09.2022 11:27 | Tisková zpráva

Pod záštitou místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové se dnes konal kulatý stůl na téma komunitní energetika, kde zasedli zástupci státní správy, neziskového sektoru, i podnikatelů. Zúčastnila se ho například také ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) či lidovecký poslanec a člen hospodářského výboru Róbert Teleky.

Seitlová (KDU-ČSL): Komunitní energetika je naší cestou k energetické nezávislosti a demokratizaci energie
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Kulatý stůl nabídl odpovědi k problematice energetické závislosti a k demokratizaci zisku energie.

Skončilo živé jednání, které se týkalo úpravy nebo samostatné novely energetického zákona o komunitní energetice a obnovitelných zdrojích. Růst cen energií vyvolal obrovskou poptávku, ale jsou zde nedostatky, které brání v rozvoji. Důležitou pomoc mohou občané najít v komunitní energetice – občanském společenství, ve kterém sdílí energii, jenž si sami vyrobí. Komunitní energetika má pozitivní vliv nejen na snížení ceny či na životní prostředí, ale také na otázku soběstačnosti a bezpečnosti. Výhod je velmi mnoho,” komentuje místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová jednání s tím, že diskutovali o novele zákona, která by dle ministerstva průmyslu a obchodu měla být během několika týdnů postoupena do meziresortního řešení.

„Komunitní  energetika má v našich dotačních programech velkou podporu. Ve světle současné krize chceme pokračovat v proměně veškerých našich energetických zdrojů na nizkuhlikové. Je to cesta jak nezatěžovat naše životní prostředí a zároveň možnost zbavit se bezpečnostní hrozby. V Modernizacním fondu máme dostatek prostředků pro podporu komunitní energetiky, jsou připravené dotační tituly, starostové a neziskový sektor zvažují komunitni projekty a já se zásadním o co nejrychlejší přijetí potřebné legislativy. Děkuji za pozváni k tomuto kulatého stolu,” uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

„Chtěl bych poděkovat za organizaci tohoto semináře paní místopředsedkyni. Kulatý stůl byl opravdu detailní a zaznělo zde spoustu podstatných poznatků. Je důležité, abychom legislativní zakotvení komunitní energetiky měli a my se budeme v Poslanecké sněmovně snažit, aby se tak stalo co nejrychleji. Tento úkol měla udělat již minulá vláda, ale bohužel se tak nestalo,“ řekl poslanec za KDU-ČSL a člen hospodářského výboru Róbert Teleky.

„Nestačí jen formální přepis evropských směrnic, ale jsou třeba jasná, administrativně nenáročná pravidla, která vytvoří příznivé podmínky pro realizaci obnovitelných zdrojů a funkčnost energetických společenství v praxi,” dodává Seitlová s tím, že závěry kulatého stolu budou využity pro jednání Senátu s vládou na plénu 13. 9. 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…