Senátor Czernin: Žádali jsme co nejrychlejší schválení zákona o korespondenčních volbách

20.01.2022 19:33

Projev na 19. schůzi Senátu dne 20. ledna 2022 shrnující informace Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí o vlastní činnosti za rok 2021.

Senátor Czernin: Žádali jsme co nejrychlejší schválení zákona o korespondenčních volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. V roce 2021 měla Stálá komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí 8 členů. Jejím předsedou jsem byl já. Místopředsedy komise byli v tomto roce páni místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer a pan senátor Patrik Kunčar. Při komisi nadále pracovala konzultativní rada, což je poradní sbor složený z 19 osob. A jejími členy jsou úředníci z ministerstva zahraničních věcí, z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, z ministerstva vnitra, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva práce a sociálních věcí. Českou diasporu žijící v zahraničí v konzultativní radě zastupují členové krajanských spolků, redaktoři krajanských časopisů a médií či lidé, kteří se o kraje dlouhodobě zajímají především profesně.

V roce 2021 měla komise 4 schůze a přijala 11 usnesení. Mezi nejvýznamnější patřilo usnesení č. 13, ve kterém komise navrhla Senátu schválit návrh senátního návrhu zákona 50 senátorů, kterým se mění zákon č. 247 o volbách do Parlamentu ČR a o změně a doplnění některých dalších zákonů ve znění pozdějších předpisů. A zákon č. 275 o volbě prezidenta republiky. Senát schválil ve 2. čtení navrhovaný senátní návrh na své 17. schůzi 26. října usnesením č. 324.

Stálá komise Senátu Parlamentu ČR pro krajany žijící v zahraničí podporuje výuku českého jazyka v zahraničí u našich komunit. A v červnu 2021 se uskutečnilo dvoudenní víkendové virtuální setkání českých škol ve světě. To organizovaly naše krajanky, paní Marta McCabe ze Spojených států a Dagmar Straková z Belgie a Yvea Zaels z Kanady. Připojilo se téměř 200 účastníků z celého světa.

Dalším setkáním v rámci podpory výuky českého jazyka byla již 13. konference českých škol v zahraničí, kterou pořádá Česká škola bez hranic, zájmová společnost. 29. července uspořádal spolek Česká škola bez hranic společenský vzpomínkový večer – Pocta Tomášovi Grulichovi. A na jeho památku byla v tento den vyhlášena překladatelská soutěž spolku Česká škola bez hranic, zájmová společnost, s názvem Česky rozumím, mluvím, čtu, píšu a překládám. Cena Tomáše Grulicha pro mladé překladatele a historiky.

Já jsem se zúčastnil již potřetí slavnostního aktu, kterého se zúčastnili zástupci českých institucí, aby si u krajanské sochy Panny Marie z exilu připomněli nejen historii českého exilu, ale i význam krajanů pro soudobou českou společnost. 6. září uspořádala komise 2. kulatý stůl na téma Úloha a místo zahraničních Čechů v bilaterálních vztazích a aktuální potřeby české diaspory. V termínu 7. – 8. října komise společně se svými odbornými partnery – Akademií věd ČR, zastoupenou Etnologickým ústavem AV, Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Mezinárodním koordinačním výborem zahraničních Čechů uspořádala konferenci se stejným názvem jako kulatý stůl.

Konference definovala závěry, ve kterých účastníci žádali co nejrychlejší schválení zákona o korespondenčních volbách, který by umožnil možnost volit korespondenčně pro voliče žijící v zahraničí. Účastníci požadovali, aby byl definován vztah českého státu a jeho diaspory a zároveň požadují, aby byla sjednocena agenda ve vzájemný prospěch a spolupráci České republiky s vlastní diasporou pod jeden úřad, který by zastupoval jejich zájmy.

V roce 2021 uskutečnila komise 2 zahraniční cesty a 1 cestu společnou s výborem pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. V červenci komise vykonala návštěvu v Srbsku. Další cesta komise proběhla na konci srpna do Spolkové republiky Německa, kde navštívila českou školu Rhein Main ve Frankfurtu nad Mohanem. Potom se přesunula do Brém, kde se konala oslava 20 let vzniku krajanského spolku Porta Bohemica. A následně do Hamburku, kde proběhlo setkání se členy krajanského spolku Deu.cz e.V. v Hamburku a s krajany.

Ve Wolsburgu se setkala s předsedou krajanského spolku Deutsch-Tschechische-Verein. A poslední cesta, jak bylo řečeno s výborem pro zahraničí, obranu a bezpečnost byla do Mongolska, kde během této návštěvy proběhla návštěva celé delegace v české vesnici „Holobaja“(?) a krajanského spolku Novohrad.

Během roku jsem se setkával s Čechy žijícími v zahraničí na půdě Senátu. To bylo ovšem v omezené míře a řešili jsme problémy a požadavky krajů z celého světa. Já vám děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích