Senátor Doubrava: Berkova šatlava

29.11.2018 21:38

Ústecký soudce Jiří Berka dostal 7 let šatlavy natvrdo za to, že s dalšími lidmi způsobil zfalšováním konkurzů škodu 264 milionů korun.

Senátor Doubrava: Berkova šatlava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Já si myslím, že Berka bohužel vyvázl s příliš nízkým trestem. Někteří z obžalovaných dokonce unikli rozsudku kvůli podivné amnestii prezidenta Václava Klause. Jenže se do hlavy vtírá potvora obava, aby nakonec všechno nebylo jinak, ačkoliv rozsudek je pravomocný a nemá tudíž odkladný účinek. Berkův obhájce Rudolf Axmann se vyjádřil: „Dovolání proti rozsudku bude na pořadu dne." Trest 7 let po téměř 16 letech trestního řízení ztrácí smysl. Kauza nakonec může skončit až u mezinárodního soudu pro lidská práva, vždyť trestní řízení trvalo téměř 16 let. Protože i odvolací soud konstatoval, že žádný z obžalovaných nezmařil ani na minutu jednání, a průtahy nejsou na straně obžalovaných, soud pro lidská práva nakonec může rozhodnout tak, že se ještě budeme divit. Myslím, že optimismus je přehnaný. Máslo na hlavě mají vyšetřovatelé a tehdejší státní zástupce. To je na kauze nejsmutnější. U olomouckého soudu zamňoukal ódu na radost po vynesení rozsudku státní zástupce Petr Pješčak: „Soud konečně ve věci pravomocně rozhodl. Považuji za pozitivní, že se fakticky ztotožnil s obžalobou, …což je dobrá zpráva pro celou společnost.“  Ve skutečnosti ale rozhodnou kauzu až po 16 letech je opravdu více, než trapné.

Smutné je, že proti tehdejšímu předsedovi trestního senátu Bernátovi podala námitku pro podjatost státní zástupkyně Daniela Smetanová. Tím reagovala i na rozhovor Deníku se soudcem Bernátem, ve kterém Bernát zpochybňoval věrohodnost některých předložených důkazů v kauze Berka a kritizoval lajdácký postup vyšetřovatelů.

Kritika natolik znervóznila žalobce - Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), že Bernát byl označen za podjatého. Ten také označil předchozí podnět vrchního státního zastupitelství k finanční kontrole soudu za šikanu a ovlivňování nezávislosti soudce.

Olomoucký vrchní soud poslal podjatost od Vrchního státního zastupitelství v Praze k čertu jako naprostou kravinu. Jenže tím došlo, od státních zástupců asi schválně, k prodloužení procesu, takže soudce Bernát nemohl do koncem roku vynést rozsudek. Protože mu bylo 70 let, musel skončit, a předal případ jinému soudci. Další možnost k odkladu řízení! Kauza se začala táhnout a táhnout, potom do toho přišla amnestie. Dlouho, předlouho, vrchní soud rozhodoval, na koho se vztahuje amnestie.

Rozsudek jako komedie

Když konečně nový soudce táborského krajského soudu 6. dubna 2010 rozsudek vynesl, poslal Berku nepravomocně na devět let za zamřížovaná okna a do pověstných tepláků. Odvolací olomoucký vrchní soud ale rozsudek zrušil, hodil ho soudci, který ho vynesl, na hlavu, protože byl natolik nekvalitní, že byl nepřezkoumatelný.

Nový rozsudek byl upečen až po 5 letech 25. listopadu 2015. Ale teprve téměř po dvou letech v září 2017 obdrželi odsouzení a jejich advokáti písemné znění rozsudku!!! Proč pospíchat, řekli si asi sudí. Potom je naprosto logické a samozřejmé, že se odsouzení odvolali a odvolací rozsudek vynesl upravený rozsudek až v listopadu 2018. Je pro Berku zpráva, že na odvolání „vydělal“ jeden a půl roku dobrá?

Co k takovému šlejdriánu dodat? Obávám se, že soud pro lidská práva nakonec může rozhodnout tak, že se ještě budeme divit.

Jaroslav Doubrava

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.