Senátor Dušek: Vymezení biotroniky jako takové je velmi podivné

31.01.2019 13:43

Projev na 45. schůzi Senátu 31. ledna 2019 k petici "Na podporu biotroniky"

Senátor Dušek: Vymezení biotroniky jako takové je velmi podivné
Foto: David Daniel
Popisek: Senátor Jiří Dušek

Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, vážení hosté.

Vyslechli jsme tady zajímavé názory. Já možná překvapím, ale já v podstatě v lecčem s předkladateli této petice souhlasím. Jistě se shodneme v názoru, že příroda skrývá řadu nejrůznějších tajemství a poučení pro náš každodenní život. Nicméně to, že tady dneska svítí elektřina, že tady máme teplo, že neumíráme na banální nemoci, není výsledkem toho, že by nám to bylo nějak shůry dáno, ale je to výsledkem práce bezpočtu, možná stovek tisíc většinou velmi anonymních vědců, kteří se snažili rozlousknout tajemství přírody a využít jej v náš prospěch.

A to tím způsobem, jak postupuje věda v dnešní době, to znamená aplikací tzv. kritického způsobu myšlení, který se také snažím dnes a denně propagovat. Občas by se hodil i aplikovat na nás na politiky.

Pokud vezmeme tyto věci v úvahu, tak já osobně nemůžu dojít k jinému názoru, než že vymezení biotroniky jako takové je velmi podivné. Já jsem se trošku věnoval této tématice. Snažil jsem se najít nějaké vymezení toho, co předkladatelé chtějí v textu, ať už v té petici nebo na stránkách toho sdružení, je velké množství hezkých slov, ale obvykle nic moc konkrétního, takže se nelze téměř o nic opřít. Jeden případ za všechny. Taková citace. Biotronika je působení vitálních sil na pacienta u chorob vzniklých na podkladě bioenergetické nedostatečnosti a podobně. Neubráním se názoru, že se jedná o, nechci říct, šarlatánství, ale rozhodně se tomu velmi blíží.

Explicitně se dokonce v té petici uvádí, že biotronika by měla sloužit jako doplněk klasické léčby. Máme různé doplňky, potravinové doplňky, máme preparáty na růst vlasů apod. Pan náměstek ministra říkal, že tato možnost už zde je. A potom také v petici je hezké sdělení, že bychom měli profesnímu spolku Sanátoru – svaz biotroniků dát možnost podílet se na začlenění a ustavení biotroniky do struktury nemedicínských oborů. Já jsem se díval na to, co profesní spolek Sanátor – svaz biotroniků je. Podle jejich výroční zprávy se jedná o náboženskou organizaci, která například organizuje náboženské duchovní obřady, modlitby za uzdravení, biotronické duchovní působení, mše apod. Aby bylo zřejmé, já nemám nic proti studiu tajemných přírodních jevů. Příroda je velmi zajímavá, velmi tajemná. Myslím si, že skýtá ještě velké množství nejrůznějších poučení pro nás pro lidi. Dokonce neodsuzuji biotroniku jako takovou, protože zcela jistě alespoň jako placebo efekt zřejmě evidentně funguje. Nicméně, nemůže se ztotožnit s tím, abychom tímto způsobem, byť jenom legitimizovali takovéto snahy, dokonce si troufám říci, že je velmi nebezpečné vpouštět do zdravotnictví takovéto aktivity.

Nechť biotronika existuje, nicméně, musí se na ni pohlížet jako na jiné záležitosti, aplikovat kritický způsob myšlení, aplikovat moderní vědecké postupy, a pokud obstojí, nechť je nějakým způsobem dál využívána. Já si myslím, že neobstojí. Navíc nesouhlasím s tím, abychom formou petice, pokud chcete zkoumat něco v přírodě, nepotřebujete na to petice, stačí na to ti vědci, kteří sami si vybírají témata, která chtějí zkoumat. Petice, které vymezují jenom konkrétní nějaké věci pro konkrétní společnost, tak takové petice si myslím, že by se vůbec neměli na půdě Senátu projednávat. Ostatně, jeden z citovaných předkladatelů, jak možná víte, obdržel od Českého klubu skeptiků Sisyfos anticenu Bludný balvan za proplétání ezoteriky s byznysem. Proto navrhuji jiné usnesení, a to usnesení, které jste dostali na své lavice.

Senát PČR považuje petici č. 15/18 Na podporu biotroniky za bezdůvodnou.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…