Senátor Faktor: Zatím se bát nemusíme

11.05.2022 20:41

Projev na 25. schůzi Senátu dne 11. května 2022, návrh usnesení k problémům s kvalitou příjmu digitálního vysílání DVB-T2.

Senátor Faktor: Zatím se bát nemusíme
Foto: Petr Zikmund
Popisek: Hudebník, podnikatel a doktor práv Ladislav Faktor

Já děkuji. Dámy a pánové, stopy vedou na Český telekomunikační úřad. Ve skutečnosti tahle problematika je daleko širší, než tady za pět minut dokážeme říct. To je tedy pravda. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí
Jednak obdivuji paní senátorku, jak hluboko šla v té analýze sítí, protože to je velmi specializovaná záležitost. Ale chci mluvit o tom, že jsme zatím nezmínili, že na společném zasedání té komise byli také zástupci Českých radiokomunikací, což je provozovatel těch sítí, a zástupci České televize.

Ve skutečnosti totiž mj. jde o peníze, protože čím větší počet zprovozní České radiokomunikace vysílačů, tím to pochopitelně bude stát víc peněz. Nicméně se domnívám, že v tomto případě Česká televize je schopná zaplatit Českým radiokomunikacím za rozšíření počtu vysílačů. A musím se přiznat, že se mi také nelíbí přístup Českého telekomunikačního úřadu, protože mi to chvílemi připadalo jako ostuda.

Jinak co se týče digitálního vysílání a jeho přechodu po roce 2030, já se pohybuji v téhle branži 30 let. Nikdy nebyl dodržen žádný termín přechodu z jednoho na druhý systém. Takže bych se vůbec nebál, protože ještě před několika lety např. všechny licence rádií, rozhlasových stanic byly do roku 24, nebo 25. Zjistilo se, že analogové vysílání na velmi krátkých vlnách se nebude rušit, tzn. minimálně do roku 2030 bude pokračovat.

Já bych se vůbec nebál toho, že se v roce 2030 něco zásadního stane. Je tedy pravda, ono je to velmi široké téma, je pravda, že na té konferenci, která se bude konat příští rok v Dubaji, se jedná o koordinaci kmitočtů mezistátně, celosvětově, ale Česká republika má těch kmitočtů dostatek. To znamená, zatím se nemusíme bát. A je skutečně poté na nás, jestli je použijeme pro telefony, anebo pro terestrické televizní vysílání. Protože jsou to jenom kmitočty, které můžou přenášet cokoliv, takže bych se nebál.

K tomu přistupuje ještě další věc. Já jsem se teď účastnil celosvětové konference o rozhlasu a televizi, kde se mj. diskutují kompresní algoritmy pro přenos obrazu a zvuku. Standard DVBT2 je záležitost stará dejme tomu 15 let. My jsme přistoupili až mnoho let poté, co vznikla. A momentálně vzniká nový standard, tzn. bohužel se budeme muset za pár let připravit na to, že se znovu budou měnit všechny televize. To je tedy pravda.

Pak se chci ještě zmínit o jedné věci, a to je to, že my máme, to je pravda, jak paní senátorka zmínila, 55 procent se kouká na televizi terestricky. Sousední Rakousko, tam jsou to třeba jenom tři procenta. V Polsku je to 30 %. Ale to je evoluce, protože jak stárne populace a přechází na jiné druhy médií, tak i u nás toto číslo bude ubývat. Je to poměrně komplexní záležitost, ale myslím si, že hlavní je tak trošku dát vědět ČTÚ, že si nemůže dělat co chce. Děkuji.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…