Senátor Feber: Spouštím pilotní program péče o chrup školáků

03.02.2023 18:09 | Tisková zpráva

S nedostatkem zubních lékařů se veřejnost potýká již delší dobu. Obzvlášť problematická je péče o chrup školních dětí, kdy se nejvíce zanedbává péče o mléčné zuby.

Senátor Feber: Spouštím pilotní program péče o chrup školáků
Foto: feber.cz
Popisek: Ondřej Feber

Karvinský senátor Ondřej Feber přišel s pilotním projektem organizované stomatologickou péče o děti a získal pro něj soukromou kliniku. Politik hodlá oslovit další obce ve svém obvodu.

„Požádal jsem lékaře ze stomatologické kliniky Ajna dental clinic v Ostravě, aby se zaměřili na problematiku zanedbané stomatologické péče na Karvinsku, které je ekologicky, ekonomicky a sociologicky znevýhodněno. Jsem rád, že majitel kliniky MUDr. Lubomír Beran vyšel vstříc této myšlence. Program chceme spustit v průběhu března,“ uvedl senátor Ondřej Feber.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30584 lidí

Projekt začne v jeho rodišti, ve Stonavě, kde vedení školy již oslovuje rodiče, zda dají souhlas k preventivní prohlídce a přepravě dětí na kliniku do Ostravy. Rodiče nebudou muset za prohlídku svých dětí a základní výkony hrazené pojišťovnou nic platit. Žáci pojedou na ostravskou kliniku autobusy, náklady na dopravu pokryje obec.

„Naše klinika zajišťuje v Ostravě ve spolupráci s Moravskoslezským krajem a zdravotními pojišťovnami centrální zubní pohotovost, kde denně řešíme stále horší situaci, pokud jde o zubní kazy u dětí. Hodně nás to trápí, protože v rámci stomatologické pohotovosti můžeme řešit jen tlumení bolesti, nikoliv delší léčbu,“ uvedl MUDr. Lubomír Beran s tím, že v období před rokem 1989 probíhala stomatologická péče o děti organizovaně a příkladně.

„Dnes bylo nezbytné najít složitou právní cestu, jak dětskou stomatologii znovu obnovit. Oslovili jsme karvinského senátora Ondřeje Febra, který nám velmi pomohl po stránce organizační a právní. Také přišel s nápadem, abychom se ujali péče o chrup dětí z menších obcí, kde zubní ordinace nejsou vůbec,“ doplnil Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…