Senátor Fischer: Musíme se připravovat na krizové situace a posilovat odolnost společnosti

05.01.2024 17:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům střelby na pražské filozofické fakultě

Senátor Fischer: Musíme se připravovat na krizové situace a posilovat odolnost společnosti
Foto: Screen: FCB
Popisek: Pavel Fischer

Je 14 dní od útoku na Filozofické fakultě UK v Praze, při kterém přišlo o život 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Ten den byl bohužel přelomový pro nás všechny. Už navždycky tu bude pocit, že je to, co se stalo před tragédií, a co přišlo po ní.

Útok byl namířen proti studentům. Jim dnes musí patřit naše pozornost, měli bychom jim naslouchat a pomáhat. Ostatně právě oni byli vždycky hybnou silou změn v naší zemi a na nich bude záležet, v jakém světě budeme žít. Vítám dnešní citlivou pietu, která se uskutečnila v blízkosti fakulty, a oceňuji také, kolik prostoru věnoval prezident republiky v novoročním projevu právě mladým lidem.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Zatímco se pořád ještě snažíme s útokem nějak vypořádat, tak hledáme cesty, jak nastavit a změnit pravidla do budoucna. Čeká nás široká debata o tom, jaká bezpečnostní opatření zavést na školách, aby při tom nedošlo k narušení svobody akademického světa. Bude se vést diskuze o zpřísňování podmínek pro držení zbraní včetně psychologických testů, periodických přezkumů a sdílení informací mezi odborníky.

Jsem přesvědčený, že celkově jde tak komplexní úkol, že ho nemohou řešit jenom školy samotné nebo jednotliví ministři, ale že musí doslova celá vláda v těsné spolupráci s institucemi a občanskými sdruženími (lékařů, sportovních střelců, prodejců zbraní a dalších) postupovat systematicky.

Ve Sněmovně se právě projednává novela zákona o zbraních a střelivu. Bude mě zajímat, s jakými návrhy přijde ministerstvo vnitra v návaznosti na vraždění na fakultě. V tomto světle se novele budeme věnovat také v Senátu. Dosud také probíhá vyhodnocení zásahu a postupu Policie ČR. Sám mám několik otázek, na které bych rád znal odpověď. Jelikož však policie provádí vlastní šetření a záležitostí se zabývá také GIBS, počkám na jejich závěry, se kterými se určitě budu chtít seznámit v bezpečnostním výboru Senátu.

Na 21. prosinec 2023 nikdy nezapomeneme. Je teď na nás všech, na celé společnosti, co z toho vyvodíme za důsledky. Nejde jen o legislativu. Musíme se například naučit být všímaví ke svému okolí a nebát se mluvit o tom, když máme nějaké podezření. Musíme se připravovat na krizové situace a posilovat odolnost celé společnosti, abychom v nouzi dokázali rychle reagovat. Je to těžký, ale nutný úkol.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jak si máme představit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 05.01.2024 17:24:50
ty krizové situace? Máme si zvykat na střílení v ulicích, denně na ubodané, ukopané lidi, připravovat se na válku nebo co? A fišer chce posilovat odolnost společnosti? Naše společnost je tak odolná, že je s podivem, že vás všechny od těch koryt už dávno nevypráskala.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…