Senátor Fischer: Můžeme být svědky významného ohrožení a omezení suverenity naší země

02.05.2019 20:34

Projev na 8. schůzi Senátu dne 2. 5. 2019, Informace vlády ČR o programu jednání neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád EU.

Senátor Fischer: Můžeme být svědky významného ohrožení a omezení suverenity naší země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Fischer

Pane předsedající, děkuji za slovo a děkujeme také panu vicepremiérovi za jeho čas. Mně se zdá, že je vlastně velmi dobře, že je tady dnes s námi ministr vnitra, protože právě v otázkách bezpečnosti je třeba na půdorysu EU odpracovat jeden velký civilizační úkol. Není náhodou, že my, zatímco tady máme plénum, tak několik kroků odsud, na ministerstvu zahraničí probíhá mezinárodní konference o otázkách 5G, o té nové technologii, která nás má propojit. Když se díváme na výsledky návštěvy prezidenta republiky v Číně, tak tam veliké propojování srdcí nenastalo. Když totiž začala čínská strana rušit koncerty českých muzikantů, tak vidíme, že i ve chvíli, kdy by měla nakonec ta harmonie být slyšet, vidíme, že to není zdaleka jednoduché. A to, co se děje v kultuře, to, co se děje českému orchestru, pražským filharmonikům, kteří patří opravdu k mistrům v oboru, tak se zítra může dít prostřednictvím technologií. A na to musíme být velmi obezřetní.

Mluvím o tom v souvislosti s bodem k EU právě proto, že jsem přesvědčen poté, co jsem o tom jednal s řadou z vás, s řadou expertů i s řadou aktérů, a to i v samotném Bruselu v rámci Evropské komise, že jedině evropské řešení nám může dát tu skutečnou bezpečnost a respekt k tomu základnímu, co je v srdci našich ústavních principů, tzn. svobodu svědomí, svobodu lidského přesvědčení, svobodu politického názoru. Pokud to totiž přehlédneme, a EU v tomto smyslu zaspala a zaspaly i členské státy, pokud to přehlédneme, tak můžeme být skutečně svědky významného ohrožení a omezení suverenity naší země. Už nepůjde o orchestr, už nepůjde o muzikanty, ale může jít o skutečnost, že se nebudeme moci suverénně rozhodnout ve chvíli, kdy toho bude třeba. Už nemusí jít o byznys, o obchodní vztahy, ale může jít skutečně o naši politickou a bezpečnostní svébytnost. Proto jsem tak rád, že pan vicepremiér mluvil o tom, že tuhle agendu chce také ČR na tom summitu v Sibiu vzít jako prioritní.

My si často říkáme, že nemáme důkazy. Ostatně i některé ty velké firmy říkají: "Ukažte nám důkaz." Ale mně se zdá, že je potřeba to otočit. Dřív, než chytneme ten důkaz, může být přeci jen už pozdě. Tady musíme být obezřetní a opatrní. Proto jsem přesvědčen, že právě bezpečnostní agendy je třeba v kybernetickém smyslu slova dávat do agend EU, abychom ten krok udělali společně a abychom ho udělali společně ve prospěch evropského řešení. Ne jen v 5G, ale v 6G zítra. Proto, pane ministře, děkujeme za to, že jste to zmínil. Naše preference jsou v tomto smyslu jasné a rádi bychom, abychom v rámci EU nemluvili jen o rozdělování peněz, ale abychom také přemýšleli, kde jsou skutečné priority z hlediska svébytnosti našich zemí v rámci tohoto velikého civilizačního projektu. U příležitosti 15 let našeho vstupu bychom přeci jen měli mluvit také o velikých tématech a otázka digitální svébytnosti a naší bezpečnosti v tomto smyslu je skutečně veliké téma, takže přejme všechno nejlepší k 15. výročí a vládu podporujeme právě v tom, aby si toto vytkla jako prioritu. Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.