Senátor Fischer: Novela zákona jde velmi správným směrem

29.06.2022 11:33

Projev na 26. schůzi Senátu 29. června 2022 k zákonu o pojistném na sociální zabezpečení

Senátor Fischer: Novela zákona jde velmi správným směrem
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Vážený pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové,

jednáme tady o změnách, které mají zaměstnavatelům umožnit, aby nárokovali slevu na pojistném ve chvíli, kdy začnou zaměstnávat na částečné úvazky vybrané kategorie, tak jak je stanoví návrh zákona. Já jsem si u toho projednávání vzpomněl na jeden ze svých rozhovorů s jednou matkou od početné rodiny. Když se vracela nazpátek na pracovní trh, a měla těch dětí opravdu hodně, tak po těch letech v domácnosti mi vysvětlila, že to je mnohem těžší, než by se zdálo.

Já jsem jí říkal – jak je to možné, když často ty matky obstály v tolika řemeslech najednou, jako manažerky, jako pedagogové, jako opravářky, řidičky a další profese, které se na to vážou, jak je možné, že se vlastně s touhle zkušeností, která je někam posunula, lidsky, tak že se profesně vlastně obávají toho návratu? A ten rozhovor, asi jste ho taky absolvovali, byl pro mě nesmírně zajímavý, protože jsem si uvědomil, že v tom je cosi obecnějšího.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Často jsem se na to potom ptával, když mě matky od rodin naznačovaly, že by se chtěly vrátit na trh práce do zaměstnání, do své profese, jak je to někdy těžké, často čím déle jsou doma, jak je to těžší se vrátit. A proto si myslím, že je velmi důležité, aby stát, aby společnost jim pomáhala se vracet postupně. Ne aby to bylo jednou pro vždycky, to je často fatální rozhodnutí také s ohledem na věk dětí, které třeba ještě je potřebují doma. Ale aby tam byla flexibilita, aby se ten krok mohl udělat první, potom se třeba udělal půlkrok zpět a potom další krok.

Proto jsem chtěl panu ministrovi vyslovit naši naprostou podporu, protože ta změna, ta novela zákona, jde velmi správným směrem. Naším cílem je přeci jenom umožni, i s ohledem na třeba na to, jak děti třeba dostanou nějakou složitou situaci, dostanou se do složité situace ve škole nebo v životě nebo přišla pandemie, jak jsme sami viděli, tak najednou je potřeba ty věci přeorganizovat. Musíme se starat, jak jsme slyšeli, o osobu blízkou v některých životních situacích.

Proto velmi vítám tady ten krok, tady to opatření, tady tu novelu, která umožní zaměstnavatelům nárokovat slevu na pojistném právě na těch nebo za ty, kteří budou pracovat jenom na částečný úvazek. A nemusí jít jenom o matky od rodin, ale i o další. Pan ministře, máte naši podporu. A pokud moje předřečnice říkala, že to je teprve první krok, tak já se těším na ty další. Máte naši podporu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…