Senátor Fischer: S obrovskou obavou sleduji vývoj událostí v Kazachstánu

06.01.2022 13:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci v Kazachstánu.

Senátor Fischer: S obrovskou obavou sleduji vývoj událostí v Kazachstánu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Senátor Pavel Fischer.

S obrovskou obavou sleduji vývoj událostí v Kazachstánu. Oficiální zprávy o desítkách obětí jsou skličující. Napětí v zemi narůstalo již několik let. Zpráva o zdvojnásobení cen pohonných hmot se stala spouštěčem nahromaděné frustrace občanů, kteří už příliš dlouho snášeli autoritářský režim, špatné ekonomické podmínky, bující vládní korupci a zmanipulované volby. Propukly masové celonárodní demonstrace. V hlavním městě Almaty se demonstranti postavili policistům a vtrhli do vládních budov. V zemi byl vyhlášen výjimečný stav a byla odvolána vláda. V ulicích se střílí a do centra Almaty vjely obrněné transportéry. Jsou zabíjeni civilisté i policisté. Mobilní signál i internet je vypnutý, zprávy chybějí. Prezident Tokajev požádal o pomoc členské státy z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, tvořené postsovětskými republikami. Moskva už poslala výsadkáře. Pro Rusko je to příležitost vytvořit další sféru svého vlivu, kde nyní může po desítky let “mírnit” konflikt. Jako v Gruzii. Jako v Moldavsku. A také jako u nás v roce 1968.

Je tragické, když prezident krotí protesty ve vlastní zemi tak, že pozve cizí vojska, aby zpacifikovala jeho spoluobčany. Přál bych občanům Kazachstánu, aby se dočkali mírového řešení, celonárodního dialogu a svobodných voleb, v nichž sami rozhodnou o budoucnosti své země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…