Senátor Fischer: V řadách českých politiků má Čína ochotné přisluhovače

11.07.2022 16:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Číně.

Senátor Fischer: V řadách českých politiků má Čína ochotné přisluhovače
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Šéfové kontrarozvědky FBI a MI5 bezprecedentně společně vystoupili před veřejnost. Varují před hrozbami spolupráce s Čínou. Popisují Čínu jako cílevědomou mocnost, která usiluje o to podmanit si demokratické státy západu. Nerespektuje pravidla, ve velkém krade osobní data a zcizuje vynálezy a objevy, do jejichž vývoje šly dotace z peněz našich daňových poplatníků. Na pozadí ruské agrese proti Ukrajině Čína dál tiše prosazuje své zájmy, které jsou namířeny přímo proti nám.

Jako šéf bezpečnostního výboru Senátu se čínským hrozbám i příležitostem věnuji od svého nástupu do funkce v roce 2018. Mimo jiné náš výbor uspořádal dvě veřejná slyšení, kde jsme jasně pojmenovali, kde má ČR slabá místa, a chtěli po vládě nápravu. Jedním z problémů například je, že se čínští straničtí funkcionáři dostávají na české radnice a úřady, kde zcela nepřipravené české protějšky vytěžují z informací, slibují investice a v některých případech dokonce rozdávají dárky – a nemusí to být jen zavirované flash disky, ale i takové případy tu byly. Česká republika nemá funkční systém vzdělávání úředníků a politiků.

Ve veřejném prostoru se dnes mluví především o hrozbách spojených s ruskou agresí. Nesmíme však zapomenout na Čínu. V řadách českých politiků a veřejně činných osob má ochotné přisluhovače. Miloš Zeman měl čínského poradce Jie Ťien-minga, ředitele čínské firmy CEFC, který před časem zmizel v Číně a jehož kolega byl v USA pravomocně odsouzen do žaláře za největší korupční skandál v dějinách OSN. Andrej Babiš udělal ministrem zahraničí své vlády Jakuba Kulhánka, který byl na výplatní pásce CEFC. Jan Hamáček přijímal ve Sněmovně delegace čínských komunistů, s nimiž jeho strana uzavřela smlouvu o spolupráci… A mohli bychom pokračovat.

Věřím, že společné varování šéfů bezpečnostních služeb přispěje k tomu, aby se ČR konečně začala účinně bránit. Na prvním místě bychom konečně měli vystoupit z formátu 16+1, který slouží Číně k zasévání sporů mezi členské státy EU. Včera bylo pozdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…