Senátor Grulich: Nejvyšší čas na moderní školství

29.01.2021 17:52

Komentář na facebookovém profilu ke stavu českého školství

Senátor Grulich: Nejvyšší čas na moderní školství
Foto: top09.cz
Popisek: Jan Grulich

Nejvyšší čas ale byl už před mnoha lety. Teď už nemůžeme přešlapovat na místě, protože české školství zaostává. Nejen za řadou školských systémů vyspělého světa, ale nezvládá držet krok ani s dobou a moderními technologiemi. Naše děti budou čelit zcela odlišným výzvám než předešlé generace a škola je na ně musí připravit.

Poslední rok ukázal nejen naše slabiny, ale i obrovský potenciál učitelů a žáků. Musíme brát vážně výstrahy, které se za poslední dobu ukázaly, a musíme do puntíku využít možnosti, které moderní doba nabízí. Nic z toho se ale neobejde bez velkých investic do školství.

Z místa se pohneme jen pokud skutečně poskytneme školám dostatečný materiální základ pro moderní výuku. Pokud budou platy učitelů odpovídat náročnosti povolání a budou atraktivní i pro mladé lidi. Pokud budeme ochotní změnit přístup a zbavit se neduhů, které si celý systém nese ještě z minulého režimu. Pokud dětem předáme kompetence, které potřebují pro život v době, která se nikdy v historii neměnila tak rychle jako dnes. Proto je třeba změnit celý přístup, nenutit děti, aby se učily kvůli známkám, ale motivovat je k zájmu o poznávání nových věcí. V tom mohou pomoci také rodiče, kteří by měli mít více možností, jak se podílet na vzdělávání svých potomků.

Digitalizace, modernizace školství, nové přístupy a podpora růstu potenciálu nejen žáků a studentů, ale také učitelů a ředitelů škol, to je cesta, kterou se chce vydat TOP 09, a která dovede české školství do 21. století. Nechceme, aby v Česku přibývalo dělníků, ale chceme vyučit šikovné řemeslníky.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.