Senátor Hampl: Dopady klimatických změn pozorujeme už i na lokální úrovni

29.08.2020 14:32

Komentář na facebookovém profilu k lásce k vodáctví a k ekologii.

Senátor Hampl: Dopady klimatických změn pozorujeme už i na lokální úrovni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Hampl

Přátelé, léto je pomalu u konce a s tím ubývá času na mou nejmilovanější volnočasovou aktivitu. Dnes se s vámi chci podělit o to, co pro mě znamená vodáctví. Vodákem jsem odjakživa - byl jsem jím snad ještě dřív, než jsem se narodil v porodnici na Štvanici (dnes už nestojí). Na vodě a na lodích jsem zažil plno dobrodružství a poznal spoustu fantastických lidí, se kterými se přátelím a jezdím na vodu dodnes. Nic lidi nespojí tak, jako pořádná šlajsna!

Za normalizace, kdy se odehrávalo moje mládí, bylo sjíždění řeky jedním z mála úniků před všeprostupující šedí, přetvářkou a anonymitou. Bylo to místo, kde jsme všichni mohli být sami sebou a měli k sobě tak blízko, jak to jen šlo. Těší mě, že i dnes na řece vidím spoustu mladých lidí a rodin s dětmi - i když mají na výběr spoustu módnějších a sofistikovanějších kratochvílí. Asi nás to prostě k vodě láká.

Proč o tom mluvím? Bohužel se v posledních letech jako vodák setkávám s tím, že je vody málo a s partou se díváme tak akorát na vyprahlá koryta řek. Není divu. Dopady klimatických změn pozorujeme už i na lokální úrovni a spousta vodáků vám potvrdí, co říkám i já: vody je málo a je třeba s tím něco dělat!

Vláda tvrdí, že bojuje se suchem. V zásadě jí ale o ochranu životního prostředí nejde. Chrání zájmy především velkých průmyslových a zemědělských hráčů, v čele s panem premiérem. Vnímám čím dál víc svou odpovědnost za to, aby se i další generace vodáků mohly radovat z bohatství vody a nečekala na ně jen uschlá koryta a vyprahlá krajina kolem. Je to naše společná odpovědnost. Musíme se přestat tvářit, že se nás tento problém netýká a odsouvat jeho řešení na další generace.

Jsem rád, že se o suchu a stavu vodních toků u nás mluví čím dál častěji. Bohužel často v úplně nesmyslném kontextu, viz absurdní projekt vodního koridoru Dunaj – Odra – Labe. My přitom konkrétní řešení máme.

Tím je smysluplné lesní hospodářství (snižování velikosti zemědělských půdních bloků a zvyšování organické složky v půdě) a udržování vody v krajině. Jako senátor tak budu tlačit na vládu, aby přijala klíčová opatření - protierozní vyhlášku a nařízení o minimálních zůstatkových průtocích.

Těším se na viděnou na vodě v další sezoně. Za sebe mohu slíbit, že se v Senátu se poperu o to, aby jí i v dalších letech byl dostatek. Ahoj!

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…