Senátor Hampl: Je-li někdo diskriminován, tak jsou to ženy a zvlášť ženy, které vychovaly děti

25.07.2019 23:18

Projev na 10. schůzi Senátu dne 25. 7. 2019, ke změně zákona o důchodovém pojištění.

Senátor Hampl: Je-li někdo diskriminován, tak jsou to ženy a zvlášť ženy, které vychovaly děti
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Děkuji. Chci vystoupit především proto, že jsem se dohodl s kolegyní Šárkou Jelínkovou, která musela z důležitých důvodů nás pro tuto chvíli opustit, že zkusím tady interpretovat nebo uvést a odůvodnit pozměňovací návrh, který vám ona nechala rozdat a se kterým já se vnitřně zcela ztotožňuji. Je asi fér říct, že to je návrh z dílny KDU-ČSL, jejímž nejsem členem, ale v této věci obsahově s tím souzním. Jde skutečně o to přidat na důchodech 500 Kč ženám, které vychovaly dítě, resp. 500 za každé dítě, které vychovaly. Podrobnosti toho pozměňovacího návrhu potom přečtu případně v podrobné rozpravě, pokud na ni dojde. Ale to zdůvodnění. Mě těší, že paní ministryně tady řekla, že věcně, obsahově s tím de facto souhlasí a že sami chystají něco podobného. Čili to už rovnou odpovídá tu jednu možnou námitku, kolik to bude stát. Bude to stát nějaké peníze, ale zdá se, že ve výhledu tak jako tak je, že to ty peníze víceméně bude stát. Možná to má nějaké právně technické nedokonalosti, to nevím, ale má to rozhodně jednu úplně nejzásadnější výhodu. A to sice, že máme teď možnost to udělat. To, že na podzim se něco předloží, s dovolením bych drze po dnešním dni řekl, že ještě ani nevíme s jistotou, jak bude vůbec vypadat na podzim vláda. Jestli při vší úctě, nikomu nic zlého nepřeji, ale jestli v ní bude ČSSD a jestli v ní bude tato paní ministryně.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Z hlediska seniorů, resp. seniorek tak by bylo daleko lepší teď jim 500 Kč přidat, měli bychom to jakoby hotové relativně, rychle by se s tím byla sněmovna ochotna nějak popasovat a pak případně můžeme jaksi napravovat nějaké chyby na kráse, jako třeba muže, kteří se starali o dítě. To jistě je v zásadě asi trochu nespravedlnost, ale já bych se na to asi byl podívat schopen nebo ochoten a vyzýval bych vám k témuž podívat kvantitativně. V tuto chvíli vůbec není pochyb, data jsou totálně tvrdá, že je-li někdo diskriminován, pokud jde o důchody, tak jsou to ženy a specificky ženy, které vychovaly děti. To je realita. To, že jsou tam výjimky, které potvrzují pravidlo, ano, jsou tam výjimky, které potvrzují pravidlo. Ale jestli chceme tu evidentní nespravedlnost, evidentní nespravedlnost začít napravovat, tak ji začneme napravovat a) rovnou a za a) tam, kde ten dopad je největší. A pak klidně nechť ministerstvo nachystá. Jemu ty dobré úmysly v nejmenším neberu. Naopak. Podporuji. Ať nachystá upravující novelu, která ještě také dopíše, že když i muži, tak tedy i muži. Fajn. Super. Myslím, že je to výborný nápad. Jestli by to prošlo nebo neprošlo u soudu jako diskriminace, znova opakuji, pokud mohu já soudit, tak hlavní diskriminace je v tuto dobu vůči ženám. Pokud by to někdo napadl u některého ze soudů, které mají na starosti lidská práva, ano, je možné, že bychom to posléze prohráli, ale znovu říkám. Pojďme mezitím klidně pracovat na novele, která by toto napravila a už to poběží. Už ti lidé konkrétní skutečně důchody ve většině případů nespravedlivě nízké začnou mít napravené. To je asi z mé strany k tomu tématu přidat něco ženám, matkám v důchodu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce