Senátor Hampl: Sami, nebo společně proti epidemii?

04.04.2020 8:32

Komentář na facebookovém profilu k epidemii a jejímu řešení

Senátor Hampl: Sami, nebo společně proti epidemii?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Hampl

????????, ???????? ????????????ˇ????ˇ ?????????? ?????????????????

Solidarita je vlastnost, o níž si troufám říct, že mezi námi nechybí. Lidé po celé zemi se dobrovolně zapojují do šití roušek, rozvozů potravin pro seniory, studenti se hlásí jako dobrovolníci do nemocnic. Myslím si, že jsme ukázali, že umíme držet při sobě, přestože máme držet rozestupy dva metry.

Ale je tomu tak i v EU nebo NATO? Dokážeme být taky k sobě solidární? Před epidemií jsme žili v globalizovaném světě, nyní se však během krize celý svět uzavírá. Bojíme se, aby se náhodou nákaza nešířila přes hranice. Jsou to logické kroky v době, kdy je potřeba co nejvíce přerušit kontakt mezi lidmi z důvodu zabránění šíření nákazy. A možná právě z těchto příčin se zdá, že větší kooperace mezi státy není možná a někdy snad i vázne. Například rakouský kancléř Sebastian Kurz se rozzlobil, když se na německých hranicích zastavila zásilka ochranných pomůcek pro rakouské zdravotníky na čtrnáct dní.

Navzdory těmto a dalším chybám a nedopatřením věřím, že se dokážeme navzájem podpořit, protože pandemii můžeme porazit jedině společnými silami. Itálie je už nějakou dobu ve velkém maléru, a proto jsem rád, když jí Francie a Německo poskytly několik miliónů roušek a další zdravotnický materiál. I my pomáháme. Právě do Itálie jsme zaslali 10 tisíc ochranných obleků a stejně tak i do Španělska. Německo dokonce přebírá těžce nemocné pacienty z Itálie a Francie. To všechno a mnohé další dělají tyto státy zdarma a z dobré vůle. Možná se nakonec stane, že Itálie se Španělskem budou za několik týdnů z nejhoršího venku a můžou naopak pomoci nám. Věřím, že za to peníze chtít nebudou, stejně tak jako když Taiwan daroval 10 miliónů roušek EU a 25 ventilátorů Česku.

I EU jedná, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen napsala, že Evropská unie vyčlení 100 miliard eur na pomoc nejvíce zasaženým zemím. Už dříve Komise uvolnila 37 miliard eur na bezprostřední pomoc se zdravotními a ekonomickými důsledky šíření onemocnění. Ale Evropská unie zkrátka nemůže jednat tam, kde nemá svoji kompetenci. Ve zdravotnictví vše záleží především na vlastní aktivitě a vzájemné spolupráci členských států. Už 22. ledna vydalo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) silné varování před globálním šířením nového typu koronaviru a 7. února vydávalo doporučení členským státům pro zajištění zdravotnického materiálu. Reakce členských států nebyla dostatečná.

Členské státy EU i její společné orgány jistě udělaly během této pandemie řadu chyb a další nejspíš ještě udělají. Tomu se vzhledem k náročnosti a jedinečnosti situace asi nedalo vyhnout. ?? ????°???????????? ???? ?????? ??????´??ˇ??, ??ˇ?? ???????? ??ˇ?????? ????????????´????° ??????????????????´????´???? ?? ?????????????????????? ????ˇ?????????????? ??????´????ˇ ????´???? ??????´??????????´ ????????????????????´ ?? ??????????????´??????´ ????????????ˇ?? ?? ????????????????´????, ??????????´ ???? ??????ˇ????´ ????????´ ????´???? ???? ?? ????????.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

20:07 Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě