Senátor Hampl: V tuto chvíli nezbývá než relativně obecná rada Evropské radě

20.03.2019 13:40

Projev na 7. schůzi Senátu 20. března 2019 – Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 21. - 22. března 2019

Senátor Hampl: V tuto chvíli nezbývá než relativně obecná rada Evropské radě
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, senátorky a senátoři.

Je to tak. Evropský výbor včera obdržel informaci, možná v trochu stručnějším formátu, než jsme ji slyšeli dneska, a také, pokud jde o brexit, tak trošku méně aktuální. Jak víte, v tomto se věci dějí občas docela rychlým tempem, což jsme tušili dopředu.

Proto usnesení, které vám Evropský výbor navrhuje, je nepříliš obsáhlé a z velké většiny se týká brexitu. Považovali jsme za vhodné, aby se Senát vyjádřil k tomu, jak by měla Evropská rada postupovat v případě, že Velká Británie požádá o prodloužení lhůty podle článku 50 smlouvy o EU. Což se v tuto chvíli zdá být něco, co se asi stane. Ale včera jsme nevěděli, a dnes ještě pořád úplně nevíme, jaké přesně kontury ta žádost, která vypadá, že skutečně je asi na cestě, nebo už byla odeslána, bude mít. Jak dlouhý bude ten požadavek, na jak dlouhé prodloužení a za jakých podmínek. My navrhujeme vyjádřit se k něčemu, co je ještě ve vývoji, co se ještě stane. Nicméně Evropská rada je za dveřmi a bude potřeba nějakým způsobem postupovat.

Čili názor, který vám předkládám, je zhruba takový. Pokud by došlo k variantě, o které ještě nedávno byla významně řeč, že Velká Británie požádá o prodloužení lhůty v návaznosti na ratifikaci dohody o vystoupení, takže pak by bylo namístě takové žádosti vyhovět. Projevit tady maximální možnou vstřícnost, tak, aby Velká Británie měla možnost si to doma nějak učesat a odchod byl, pokud možno, co nejcivilizovanější.

Pokud ovšem by ta žádost o odklad data vystoupení nebyla spojena s takovouto ratifikací, což se dnes ráno v 10.27 zdá být možná pravděpodobnější scénář, pak je to samozřejmě těžší. Pan premiér tady už o tom trochu mluvit, jdou nám do toho evropské volby, do toho riziko toho, že v návaznosti na průběh evropských voleb ve Velké Británii, ať by byly, nebo ať by nebyly, tak by to mohlo ohrožovat další legitimitu Evropské unie před tím, než by Velká Británie odešla. I potom, až by odešla.

Takže tady nezbývá z našeho pohledu, nic lepšího jsme v tuto chvíli nevymysleli, než relativně obecná rada Evropské radě, aby souhlasila s takovýmto odkladem. Zase vstřícný krok s cílem dosáhnout co nejhladšího průběhu k této nešťastné záležitosti. Ale samozřejmě se základním ohledem na ohlídání legitimity institucí EU. V první řadě tedy Evropského parlamentu v návaznosti na volby a potažmo Evropské komise a dalších orgánů, které se od toho odvíjejí. A vůbec legitimitu celé následně vznikající legislativy. A specificky navrhujeme zmínit i rozpočty EU, protože to je věc, která je v tuto chvíli na stole. A tam, když se do toho dostanou nějaké pochybnosti o legitimitě, tak bychom se opravdu dostali do velkých problémů.

To je ta část, která se týká v brexitu. Jinak jsme samozřejmě v trochu paradoxní situaci, že pozornost hodně zaujímá tahle konkrétní věc brexitu. Na jednu stranu je to velmi důležitá věc, ale kvůli tomu nemůžeme zapomínat na ostatní agendy. Evropská rada nezapomíná na ostatní agendy, takže takovým hlavním, dopředu dlouho plánovaným tématem, je jednotný trh. Tady my navrhujeme pouze odkaz na dosavadní konzistentní stanoviska Senátu, že rozvoj jednotného trhu je pro Českou republiku důležitá priorita, odstraňování překážek jednotného trhu je důležitá priorita.

Nenavrhujeme žádné vyjádření, kromě všeobecného vzetí na vědomí, k dalším bodům agendy. To je z toho důvodu, že pokud jde o agendu dezinformací, k tomu Senát přijal usnesení, poměrně podrobné, na svém minulém zasedání. Čili prosíme, aby toto bylo vzato v úvahu. Pokud jde o klimatickou problematiku, budeme to mít na pořadu dneska.

Budeme také prosit, aby toto bylo vzato v úvahu.

Konkrétně si myslím, že by také bylo dobré, aby se to dostalo i do agendy jednání s Čínou. Protože tak, jak možná naznačil pan premiér, pokud chceme něco udělat s klimatickou změnou, Čína je nepochybně důležitý článek svého systému. O tom si asi nemusíme mnoho vypravovat. Také asi nemusíme zdůrazňovat, že v posledních letech, měsících a dnech klimatická agenda evidentně nabrala na velké pozornosti zájmu i ve veřejnosti České republiky.

Pokud jde o Ukrajinu, to je věc, která se z našeho pohledu, nebo vyjádření k pětiletému výročí anexe Krymu a situaci na Ukrajině, ta se do té agendy dostala relativně nedávno. Aspoň tak, jak my jsme sledovali ty poměrně skromné písemné materiály, které k tomu dopředu byly. Já myslím, že je to velmi dobře. Zase si dovolím tady ústně odkázat na konzistentní postoj Senátu, který samozřejmě trvá na tom, že dodržování mezinárodního práva v této věci je naprosto nezbytné. A je potřeba udělat maximum pro to, aby se mezinárodní právo prosadilo.

Děkuji vám za pozornost a za případnou podporu tohoto usnesení.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.