Senátor Hampl: Význam setkání v Sibiu je nakonec menší, než se předpokládalo

12.06.2019 13:24

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k Informaci vlády ČR o výsledcích jednání neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád EU, které se konalo dne 9. května 2019 v Sibiu

Senátor Hampl: Význam setkání v Sibiu je nakonec menší, než se předpokládalo
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Děkuji za slovo, vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, dobrý den.

Ano, evropský výbor projednal informaci o setkání v Sibiu, nebo o summitu v Sibiu, stejně tak, jako jsme společně tady krátce před časem diskutovali přípravy na summit v Sibiu, ten mandát.

A už tehdy zaznělo to, že původní ambicí setkání v Sibiu bylo vytyčit, domluvit cestu, jak dál v sedmadvacítce poté, co odejde Velká Británie. Jenže mezitím se přihodilo to, že Velká Británie zatím ještě pořád neodešla. Teď naštěstí máme všichni trochu pohov, pokud jde o to permanentní bombardování informacemi, co nového v brexitu a nebrexitu, jakýsi oddechový čas. Ale každopádně v tomto smyslu jednání v Sibiu nakonec jako by nemohlo naplnit ambice, s kterými bylo původě designováno.

Přesto bych si dovolil říct, a je to můj osobní názor, ale evropský výbor ho alespoň explicitně neodmítl, že prohlášení ze Sibiu je docela dobré čtení. Doporučuji vám ho, je to několik stručných bodů. Jsou samozřejmě deklaratorní, není tam nic fundamentálně nového, že by se Evropa otáčela o 180 stupňů, kde ještě nebyla. Ale jakoby shrnutí nějakých důležitých věcí, tak, jak je v tuto chvíli vnímáme jako evropské věci v Evropské unii. Tak mně to ve skutečnosti přijde užitečné čtení, které bych si dovolil vám doporučit.

Nicméně vzhledem k tomu, že to je tak, jak to je, význam setkání v Sibiu nakonec je reálně menší, než jak se předpokládalo, tak evropský výbor neshledal na summitu a na jeho výstupech nic, co by bylo potřeba nějak specificky komentovat, neřkuli rozporovat. A proto vám předkládá návrh, abychom tuto informaci a výsledek jednání ze Sibiu vzali na vědomí.

Děkuji za pozornost.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.