Senátor Hilšer: Přístup k vlastnímu bydlení by stát měl co nejvíce podporovat

25.09.2019 18:32

Komentář na facebookovém profilu k návrhu Senátu na zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Senátor Hilšer: Přístup k vlastnímu bydlení by stát měl co nejvíce podporovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Marek Hilšer

Návrh Senátu na zrušení daně z nabytí nemovitosti Sněmovna zamítla.

V době, kdy letí ceny nemovitosti strmě nahoru, to považuji za hrubou chybu, která občanům znesnadňuje přístup k vlastnímu bydlení.

Přístup k vlastnímu bydlení by stát měl co nejvíce podporovat, kromě jiného také proto, že po odchodu do důchodu lidem výrazně klesají příjmy a placení nájmu je pro některé z nich finančně nezvládnutelné.

Je paradox, že z jedné strany je pořizování nemovitostí státem podporováno prostřednictvím podpory stavebního spoření nebo daňovou odečitatelností úroků z hypoték, a z druhé strany je sankcionováno. Přístup státu je nesystematický a s ohledem na náklady výběru daně i neefektivní.

Navíc z fiskálního hlediska je daň z nabytí nemovitých věcí jednou z málo důležitých daní. Její roční inkaso se pohybuje kolem 15 mld. Kč, což je asi 1,5 % všech vybraných daní a asi 1 % celkových výnosů státního rozpočtu.

Zdá se, že paní ministryně Schillerová neví kudy kam, nebo se jedná jen o to, aby neprošla dobrá věc, která vychází z návrhu Senátu. Bohužel i to hraje v politice roli a škodí občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny