Senátor Hilšer: Vyzýváme Ruskou federaci k okamžitému propuštění pana Narimana Dželjala

13.09.2021 7:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zadržení krymskotatarského bojovníka za lidská práva Narimana Džejlala ruskou FSB

Senátor Hilšer: Vyzýváme Ruskou federaci k okamžitému propuštění pana Narimana Dželjala
Foto: Vít Hassan
Popisek: Marek Hilšer

V souvislosti se zadržením krymskotatarského bojovníka za lidská práva Narimana Džejlala a dalších osob ruskou FSB jsme s dalšími 25 členy Parlamentu ČR vydali prohlášení, ve kterém vyzýváme ruskou vládu k jejich okamžitému propuštění. Zároveň apelujeme na českou vládu, aby na úrovni EU iniciovala koordinované kroky na podporu nespravedlivě stíhaných občanů na Krymu.

S N. Dželjalem jsme měli tu čest se osobně setkat loni v březnu v Senátu a hovořit s ním o stavu lidských práv na Krymu. Ocenili jsme jeho statečnost s jakou se zasazuje o elementární občanské svobody, jako jsou svoboda slova či právo na sebeurčení. Před několika dny však byl zatčen FSB. Hrozí mu až 15 let vězení. Našim prohlášením chceme Narima Dželjala morálně v těžkých chvílích podpořit a zároveň jasně ukázat ruským úřadům, že o jeho pronásledování víme a budeme se zasazovat o to, aby nezůstalo bez povšimnutí.

Prohlášení členů Parlamentu ČR k zadržení prvního místopředsedy krymskotatarského Medžlisu Narimana Dželjala

My, níže podepsaní senátoři, senátorky, poslanci a poslankyně Parlamentu České republiky, důrazně odsuzujeme zatčení prvního místopředsedy krymskotatarského Medžlisu pana Narimana Dželjala, ke kterému došlo na Krymu dne 4. 9. 2021. Spolu s ním byly zadrženy další čtyři nevinné osoby. Po dvoudenním zadržování ze strany FSB jej soud poslal do vazby a hrozí mu odnětí svobody na více než deset let.

V březnu 2020 pan Dželjal přijal pozvání do Senátu Parlamentu ČR, kde vystoupil na semináři o stavu lidských práv na okupovaném Krymu. Z jeho veřejného vystupování bylo zřejmé, že se jedná o občana, který nenásilným způsobem obhajuje respektování lidských práv, dodržování mezinárodního práva a mezinárodních závazků, ke kterým se Ruská federace na mezinárodní úrovni zavázala. S hlubokým znepokojením proto sledujeme snahy o účelové vyobrazení pana Dželjala jako extremisty a odsuzujeme politickou represi ze strany orgánů Ruské federace.

Nynější uvěznění považujeme za cynickou reakci Ruské federace na nedávné zasedání Krymské platformy v Kyjevě, jehož se zúčastnil i předseda Senátu Parlamentu ČR, a kde se jednalo také o postavení krymských Tatarů na Krymu. Současné pronásledování pana Dželjala považujeme za hrubé porušování demokratických principů a svobody slova.

V pravidelných zprávách a prohlášeních Evropské unie, Valného shromáždění OSN a Vysokého komisaře OSN pro lidská práva je opakovaně poukazováno na systematické porušování mezinárodních závazků, mezinárodního práva, základních lidských práv a práv menšin na poloostrově krym ze strany Ruské federace. Důkazem toho je i současné pronásledování pana Dželjala a dalších osob.

Vyzýváme proto Ruskou federaci k okamžitému propuštění pana Narimana Dželjala a dalších čtyř zadržených osob. Žádáme osvobození více než stovky politických vězňů z Krymu včetně těch, kteří jsou nelegálně držení ve věznicích na území Ruské federace.

Obracíme se na českou vládu, aby se na úrovni EU zasadila o propuštění těchto politických vězňů a iniciovala další koordinované kroky členských států EU.

Podepsaní:

SENÁTOŘI
Marek HILŠER
David SMOLJAK
Lukáš WAGENKNECHT
Miroslav BALATKA
Mikuláš BEK
Tomáš FIALA
Adéla ŠÍPOVÁ
Zdeněk NYTRA
Jan HORNÍK
Miroslav ADÁMEK
Šárka JELÍNKOVÁ
Roman KRAUS
Přemysl RABAS
Petr OREL
Jaromíra VÍTKOVÁ
Miroslava NĚMCOVÁ
Jiří DRAHOŠ

POSLANCI
Helena LANGŠÁDLOVÁ
Jan LIPAVSKÝ
Jan FARSKÝ
Petr GAZDÍK
Jan BARTOŠEK
Pavel ŽÁČEK
František KOPŘIVA
Tomáš MARTÍNEK
Ondřej BENEŠÍK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…