Senátor Kárník: Živnostník či malý podnikatel, to opravdu není prestižní povolání

14.12.2022 16:39

Projev na 4. schůzi Senátu 14. prosince 2022 k zrušení zákona o evidenci tržeb

Senátor Kárník: Živnostník či malý podnikatel, to opravdu není prestižní povolání
Foto: TOP 09
Popisek: Mgr. Pavel Kárník

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, milé kolegyně, milí kolegové,

když jsem kandidoval do Senátu, slíbil jsem, že podpořím všechny zákony, které ulehčí život živnostníkům a malým podnikatelům. Jejich problémy totiž znám z praxe. Byl jsem živnostníkem od roku 1990, a možná i poměrně úspěšným. Od roku 2006 začala Hospodářské noviny společně s dalšími organizacemi udělovat titul Živnostník roku. A já se v tom roce stal historicky prvním držitelem titulu Živnostník roku Středočeského kraje. Zároveň jsem milovníkem historie. A na starých fotografiích a popiscích k nim si uvědomuji, jaké prestižní povolání za první republiky byl živnostník. Na nedělním korze po náměstí byli mezi občany před svými odchody s úctou zdraven pan lékárník, pan knihkupec či majitel obchodu se železářským zbožím.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

A nyní? Živnostník či malý podnikatel, to není opravdu prestižní povolání. Závist, ale i vyjadřování nějakých politiků udělalo své. Jeden nejmenovaný ministr dokonce řekl, že jsou paraziti. A jiný zase dle přísloví: „zloděj křičí – chyťte zloděje!“ vysvětlil lidu, že všichni „kradú“. A výsledkem bylo EET. Vždy před volbami strany slibují ulehčení administrativy a odstranění komplikaci v podnikání. Skutečnost je však taková, že podnikání je stále těžší a zákony stále komplikovanější.

Dovolím si tvrdit, že drtivá část živnostníků je opravdu poctivá. A úspěch v podnikání je draze zaplacen. Vím z vlastní zkušenosti, jak těžké je pracovat sám na sebe. Několik let bez jediného dne dovolené, 12 i více hodin denně v práci. Do toho všechna ta administrativa a časté kontroly všech možných kontrolních orgánů. EET mělo vyřešit krácení daní a často jsme slyšeli, kolik miliard navíc to přinese do státního rozpočtu, kolik postavíme z těchto výnosů nových škol a školek.

Jezdíme po regionu, řeším nedostatek škol a školek. Asi šly ty miliardy někam jinam. Podnikatelům to přineslo zvýšené náklady, administrativy a často zbytečnou buzeraci úřadů. Plné koše účtenek, neboť ani ta slavná loterie Účtenkovka nepomohla. A stála nás přitom 240 milionů. Živnostníci dělají svou práci s láskou, platí odvody a daně a chtějí toho po státu minimálně. Mají můj obdiv. A jsou hybnou silou i naší ekonomiky. Usnadněme jim jejich podnikání, začněme dnes třeba právě zrušením EET. Přestaňme jim házet klacky pod nohy a nechme je podnikat.

Děkuji vládě, že přišla s tímto zákonem. A věřím, že další ulehčení života živnostníků bude následovat. Předem vám za to děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.