Senátor Krsek: Pro tuto novelu bych se styděl zvednout ruku

08.03.2023 19:57

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

Senátor Krsek: Pro tuto novelu  bych se styděl zvednout ruku
Foto: SEN 21
Popisek: Martin Krsek

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, ctěné kolegyně, vážení kolegové,

já vnímám dnešní novelu jako součást opatření, kterým se teď snažíme řešit mimořádnou situaci, v které se naše země a Evropa ocitla. Je to samozřejmě mimořádná situace spojená zejména s ruskou agresí na Ukrajině, která přináší nečekané státní výdaje, které jsou spojené samozřejmě nejen s humanitární a zbrojní pomocí napadené zemi, ale samozřejmě třeba také s potíráním energetické krize vyvolané také tímto válečným konfliktem. A v tomto kontextu už uvažuji delší dobu, víme, že válka postoupila do druhého roku svého šíleného dějství, a proto jsem byl upřímně zaskočen, když jsem v lednu podepisoval nový platový výměr jako čerstvý senátor.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26305 lidí

Sotva dva měsíce po mém nástupu došlo k dnes již několikrát zmiňovanému odmrazení platů a říkal jsem si „stát by měl šetřit“, moc jsem neviděl logiku v tomto činu. Pak jsem byl jako zastupitel pár týdnů nato účastníkem hlasování o zvyšování odměn komunálních politiků, které opět přišlo v době, kdy bych ho nečekal. Spíše jsem naopak vnímal kolem sebe, že je spousta lidí, kteří jsou připraveni si tzv. utahovat opasky, což byl termín používaný v době klausovské vlády, jsou připraveni přinášet určité oběti tomu, abychom pomohli potřít válečný konflikt na Ukrajině v podobě snížení úrovně osobního komfortu. A právě z tohoto pohledu bych se styděl dnes pro tuto novelu zvednout ruku, byť řadu logiky její přípravu chápu.

Já vidím samozřejmě problém v tom, a to už tu dnes zaznělo, že je to pouze vytržený jeden segment společnosti, zrovna konkrétně důchodci, což, jak už tady také zaznělo, je symbolicky opravdu nešťastné. Ale my bychom tu měli schvalovat nějaký soubor úsporných opatření tak, aby bylo zřejmé, že utahování opasků se skutečně týká celé společnosti. A pak rozhodně z mé strany podpora takovému souboru opatření bude možná. V této situaci, jak je nastavena teď, tak opravdu nemohu tuto novelu podpořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.