Senátor Láska: Odmítám zneužívání odkazu Jana Palacha

08.01.2019 17:56

Otevřený dopis italským politikům ke zneužívání jména Jana Palacha.

Senátor Láska: Odmítám zneužívání odkazu Jana Palacha
Foto: ČT24
Popisek: Václav Láska

Dnes jsem inicioval a odeslal výzvu prezidentovi provincie Verona a starostovi města Verona, aby odňali podporu akci, na níž je italskými krajně pravicovými radikály zneužíván odkaz Jana Palacha.

Výzvu spolupodepsali všichni členové senátního klubu SENÁTOR 21 - Petr Orel, Ladislav Kos, Tomáš Goláň, Přemysl Rabas a Lukáš Wagenknecht.

Sám jsem si velmi složitě hledal k odkazu Jana Palacha cestu. Nebylo pro mě jednoduché pochopit takový strašný čin proti vlastnímu životu. O to víc teď chovám k jeho odkazu úctu a respekt. A osobně se mě velmi dotýká, když individua, která vyznávají zcela opačné hodnoty, než Jan Palach, si hrají na jeho ctitele a zneužívají jeho odkaz.

A už vůbec nemám pochopení pro politiky, kteří takové zneužívání odkazu hrdiny jiné země zaštítí. Proto jsem se rozhodl k této osobně adresované výzvě.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Text dopisu: 

Vážený pane prezidente Scalzotto, vážený pane starosto Sboarina,

dovoluji si Vás kontaktovat ohledně koncertu Země a svoboda (Terra e Libertà), který se má uskutečnit 19. ledna ve Veroně, věnovaný 50. výročí úmrtí Jana Palacha. Byl jsem informován, že na tomto koncertu vystoupí skupiny napojené na italské pravicové extrémisty, a proto chci vyjádřit své silné znepokojení, že tuto akci oficiálně zaštítila provincie Verona.

Jan Palach byl český student, který se zapálil a zemřel na protest potlačení Pražského jara. Obětoval tak svůj život ve jménu demokracie, svobody a humanismu. Tento statečný čin nesmí být překroucen a zneužit pravicovými extremistickými skupinami hlásající ideologii, která je v rozporu s ideály Jana Palacha.

Ani dnes demokracie není samozřejmostí a musíme ji chránit a pečovat o ni. Jakékoli spojení pravicových extremistů a Jana Palacha je pošpiněním jeho památky a nemělo by mít podporu oficiálních italských úřadů. Proto se cítím povinen vyzvat Veronskou provincii, aby stáhla svou záštitu této akci.

Děkuji za pochopení a věřím, že provincie Verona najde vhodnější příležitost, jak uctít památku Jana Palacha a jiných hrdinů, kteří jako on obětovali svůj život za svobodu a demokracii budoucích generací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…