Senátor Nenutil: Námětem pro další činnosti je problém postupného vylidňování venkova

18.10.2018 16:13

Projev na 18. schůzi Senátu 18. října 2018 - Informace komisí Senátu o činnosti za rok 2018.

Senátor Nenutil: Námětem pro další činnosti je problém postupného vylidňování venkova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Nenutil

Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, vážení kolegové. Vždy když jsme někam se Stálou komisí Senátu pro rozvoj venkova vyjeli, tak jsme se představovali a chlubili tím, že jsme po plénu Senátu nejpočetnějším orgánem, což dokazovalo 21 členů, kteří začali na začátku letošního roku v této komisi pracovat. Nebudu vás zatěžovat statistickými údaji, kolikrát jsme schůzovali, kolik jsme udělali seminářů nebo kolikrát jsme byli na nějakých výjezdních zasedáních. Vážím si toho, že to početné členství komise opravdu dokazuje zájem senátorek a senátorů o práci ve venkovských regionech. Z těch akcí, které se staly tradicí, zcela určitě jste zaznamenali krojované slavnosti, které se tady ve Valdštejnské zahradě v květnu odehrávají, letos jsme pomohli k založení i tzv. síně slávy, pocty na rozvoji venkova, kdy bude oceněna ta osobnost, jež se o rozvoj venkova nejvíce zasloužila.

Navázali jsme úzké kontakty s exekucí nebo s exekutivním výborem evropské organizace Entente Florale, asi budete znát ze soutěže Vesnice roku, Zelenou stuhu nebo Zelené město. A potom vždycky ta obec a to město reprezentují ČR na jakési evropské přehlídce této v uvozovkách zeleně. Jsme pyšni také na to, že se nám od ministerstva životního prostředí podařilo získat stálé příspěvky právě na reprezentaci ČR v těchto soutěžích. Mohl bych mluvit takto ještě dlouho. Ale takovou tou ústřední myšlenkou a i námětem pro další činnosti je ten nejožehavější problém, což je postupné vylidňování venkova. Mám teď na mysli venkova jako spíš vsí. K tomu všemu ta naše činnost směřuje. Závěrem mi dovolte, abych poděkoval za dlouholetou práci tajemnici této komise, paní Šarmanové, která v letošním roce byla vystřídána paní Pilařovou, jež je novou tajemnicí, myslím si, že si vede dobře, jako její předchůdkyně.

Milé kolegyně, vážení kolegové, všechno podstatné, včetně výjezdů, návštěv regionů, případně zahraničí, najdete ve zprávě. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie