Senátor Nytra: Všechno do budoucna je věštění z křišťálové koule

08.03.2023 19:03

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

Senátor Nytra: Všechno do budoucna je věštění z křišťálové koule
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Nytra

Děkuji, vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové.

Já jsem to vystoupení už značně proškrtal, protože spousta věcí už tady zazněla. Takže to bude spíše reakce na ta vystoupení, která tady byla v předchozí době, zejména před polední přestávkou.

Na úvod bych se chtěl věnovat té věcné stránce, čísla zazněla od pana ministra. Chtěl bych zdůraznit ten paradox, že pokud neschválíme tuto novelu, tak vlastně nepomůžeme, byť to nejsou závratné částky, té nejméně příjmové, té nejslabší skupině obyvatelstva. Jinými slovy, ta kritizovaná novela pomáhá těm úplně nejslabším. To je jeden fakt.

Určitě je pravda to, co zmiňoval pan senátor Adámek, že se zdražují sociální služby. Ale i ty by mohly být ohroženy právě tím deficitem toho státního rozpočtu. Nejsou to jenom sociální služby, může to být školství, taky už o tom tady někdo říkal. Nemusíme si to znovu opakovat.

Jenom co jsem zaslechl ve veřejném prostoru, v těch reportážích, zdražují se léky. Ale u této skupiny přece existuje limit nad 70 let, 500 Kč na rok a tečka. Všechno ostatní zdravotní pojišťovny vracejí. Takže to není korektní argument, že se zdražují i všechny další a další věci. Nikdo nezpochybňuje inflaci.

Pan senátor Canov tady říkal, tedy nevím, jestli to bylo dnes nebo včera v televizi, že ministerstvo financí a práce a sociálních věcí má vyházet všechny ty odborníky, on to místo nich spočítá a řekne... Jenom abychom měli přehled, jaké bylo v loňském roce srovnání meziroční a meziměsíční inflace. V srpnu 2022 byla meziroční inflace 18 % a meziměsíční půl procenta, v září 19,6 a 1,2 procenta, v říjnu 15,9 a meziměsíční, tam byl pokles o 2,5 %, v listopadu 18,8 a 1,9 meziměsíční, v prosinci 18,6 a meziměsíční 0,2, ejhle, leden letošního roku, meziroční 21,4, takže řádově o 2,8 % víc než v prosinci, ale meziměsíční 8,6.

Možná to mohl někdo odhadnout, ale nejsem si tím úplně jistý, že se to takto odhadnout dalo. To jenom pro vysvětlení, že všechno do budoucna je věštění z křišťálové koule. Je otázka, jak moc tu křišťálovou kouli vláda nebo příslušní ministři mají.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Hodně se tady diskutuje o zrušení superhrubé mzdy. Já chci upozornit, že těch 80 miliard ročně zůstává v kapsách a peněženkách aktivním občanům této země. Aktivním občanům, kteří pracují, a o to se jim snižují daně. Je to o 7 procent. Jestliže dnes máme pokles reálné mzdy pracujícího člověka o 10 %, bylo by to ještě více, asi by to nebylo přesně o těch 7 %, na 83 %, protože tam by se počítala procenta z procent, ale bylo by to ještě níž, než je těch 90 %. U důchodců je to 98 %, to znamená pokles 2 %. Tím nechci říct, že je to dobře. Ale srovnejme si to v rámci celé společnosti, všech těch sociálních skupin. Nechci tady vytahovat matky samoživitelky, mladé rodiny s dětmi. Ale opravdu si dovolím nesouhlasit s tím, co tady zaznělo před chvílí, že máme zvyšovat důchody pro to, aby ti důchodci pomáhali těm mladým. To má být přece naopak. Přesně naopak! Takhle to fungovalo za našich prababiček, babiček, takhle byl to mělo fungovat do budoucna. Ne že důchodce živí mladého člověka, který může pracovat. Ten, který může pracovat, má živit toho důchodce. Jestli jsem to špatně pochopil, panu senátorovi Adámkovi se vaším prostřednictvím omlouvám. Ale takhle jsem to zaslechl.

Zákon platí desítky let, to je pravda, ještě se k tomu dostanu. Ale v roce 2017 poslaneckým návrhem pana poslance byla schválena úprava té valorizace z 50% započítávání inflace na 100 %. Teď máme důsledky. My jsme si to v té době asi uměli představit, když byla inflace 1 až 2 %, ale se 17, 18% inflací vidíme, co nám to dělá.

Nechci řešit legislativní nouzi, protože zastávám ten názor, že opravdu tohle nám nepřísluší, to je záležitost Poslanecké sněmovny, příp. někoho dalšího, kdo to bude posuzovat. Bavíme se o případném porušení jednacího řádu Poslanecké sněmovny, to znamená obyčejného zákona.

Retroaktivita, důvodné očekávání. Tak si vzpomeňte, co jsme tady dělali s důchody komunistických funkcionářů v prosinci? Nemají už 30 let legitimní očekávání na nějaký úplně jiný důchod? Všichni jsme pro to zvedli ruku. Je to 3 měsíce zpátky. Třikrát jsme tady buď stopovali platy, nebo dokonce jednou snižovali, a teď se opravím nebavím o senátorech a poslancích, ale my jsme sáhli na platy soudců, my jsme sáhli na platy státních zástupců. Tam nebylo legitimní očekávání? Bylo, přesto jsme to udělali.

Pan senátor Adámek tady zmiňoval zkrácené jednání. Já chci upozornit, že ten senátní tisk má 4 strany, z toho první strana je věnována vyjmenování těch změn, protože těch už bylo 92, jestli jsem to rychle spočítal, možná 93, něco jsem přehlédl, nebo 91. To není podstatné. Takže se bavíme v podstatě o 2,5 stránkách textu. Troufám si tvrdit, že ty výbory to projednat mohly zodpovědně.

Předposlední věc. To bude trošku na pobavení. Chci jenom upozornit všechny kolegy, kteří mají důchodový věk, že pokud budou hlasovat proti této novele, měli by nahlásit střet zájmů. To jenom...

Na závěr chci, protože pokud se nepletu, ten návrh tady nezazněl, chci podat návrh na schválení tohoto tisku, tak jak k nám doputoval z Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…