Senátor Orel: Lesy „hoří“ doma i ve světě

05.09.2019 12:29

Komentář na facebookovém profilu k lesním požárům

Senátor Orel: Lesy „hoří“ doma i ve světě
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Stále hoří sibiřské lesy na obrovské ploše, s trochou nadsázky se dá říci, že Sibiř doslova lehá popelem. Lesní požáry tak trochu na tuto část planety patří, čas od času tam vždy zahořelo, ale snad nikdy v takovém rozsahu. Důvodem je podle všeho zde praktikovaná zcela fatální holoseč nebo nelegální těžba. Nezbývá než věřit, že se Rusko, ale i Čína, která právě lesy Sibiře drancuje, zamyslí a začnou s tímto nesmírným přírodním bohatstvím hospodařit udržitelně, neboť negativní dopady jsou globální a dopadají především na Arktidu.

Ještě mnohem horší je, že také hoří v „plících planety“, v Amazonských deštných pralesích. Tam jsou požáry spíše výjimkou, a tak je více než pravděpodobné, že za nimi stojí byznys, enormní snaha o získání zemědělské půdy, o těžbu nerostných surovin. Tyto aktivity přímo podporuje brazilský prezident Jair Bolsonaro, kterého lze směle zařadit mezi ekologické skeptiky typu našeho pana prezidenta M. Zemana. Ten opět „zazářil“ včera při zahájení výstavy „Země živitelka“ v Českých Budějovicích, kdy si vzal „do huby“ exministra Martina Bursíka v souvislosti s kůrovcem, evidentně ještě nepochopil jak to s kůrovcem je, nepochopil, že za kůrovcem je člověk - lesní hospodář, a to je mrzuté. Možná by bylo dobré, kdyby on a další neekologové, neochránci přírody či klimatičtí skeptici vzali v případě lesních ekosystémů na planetě na vědomí, že světové lesy jsou ohroženy odlesňováním a znehodnocováním.

Mezi lety 1990 až 2016 jsme přišli o 1,3 milionu kilometrů čtverečních lesních porostů. To znamená, že za každou hodinu zmizelo lesa o rozloze 800 fotbalových hřišť!

V EU se rozloha lesů naopak zvětšila, je to jeden z konkrétních pozitivních příkladů přístupu unie ke klimatickým změnám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!