Senátor Orel: Řada věcí by šla udělat levněji a především šetrněji ve vztahu ke krajině

17.03.2021 19:09

Projev na 7. schůzi Senátu dne 17. března 2021 k Národnímu plánu obnovy.

Senátor Orel: Řada věcí by šla udělat levněji a především šetrněji ve vztahu ke krajině
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane vicepremiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem předložil vám na stůl návrh na doplnění usnesení k Národnímu plánu obnovy. Z toho není úplně jasné, kterého usnesení se týkalo. Já jsem si v té době neuvědomil, že tady budeme mít usnesení z většiny výborů, tak jen konstatuji, že jde o doplnění usnesení výboru pro evropské záležitosti.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Já jsem z důvodu nemoci nemohl být účasten projednávání tak, jak bych si představoval, takže mi některá jednání unikla. Nicméně snažil jsem se aspoň prostudovat kapitolu 2.6 jako člověk, který se zabývá dlouhodobě ochranou přírody a krajiny. Kapitola 2.6 se týká ochrany přírody a adaptace na klimatické změny. To, co mě zarazilo na začátku, je to, že kapitola je zpracována ministerstvem zemědělství, což by v podstatě mohlo být i v pořádku, nicméně resort ochrany přírody a krajiny patří pod gesci ministerstva životního prostředí. Já jsem se zatím nedopátral, proč od toho dalo ministerstvo životního prostředí ruce pryč. Nicméně kapitola potvrzuje priority ministerstva zemědělství v té oblasti. Ty jsou v řadě případů často kontroverzní a v rozporu s tím, co uplatňuje ministerstvo životního prostředí. Nechci hodnotit, kdo má pravdu. Já osobně se většinou přikláním na stranu resortu životního prostředí, ale považuji některé ty části za velmi problematické, týkající se protipovodňových opatření. Tam se třeba zmiňuje hrazení bystřin, což si myslím, že už je určitě překonaná věc. Nebo boj se suchem apod. Investice v tomto duchu. Já jsem přesvědčen o tom, že řada věcí by šla udělat levněji a především šetrněji ve vztahu ke krajině.

V každém případě by ta kapitola měla respektovat nedávno přijaté strategie nebo koncepční materiály, které jsou v gesci ministerstva životního prostředí a schválené vládou. Je to Strategie přizpůsobení se změně klimatu, nedávno přijatá Strategie ochrany biologické rozmanitosti ČR a Státní program ochrany přírody a krajiny ČR. Já mám velké pochybnosti, jestli materiál tyto strategie respektuje.

Z toho důvodu v bodě 5, kdy náš výbor apeluje nebo vyzývá vládu k některých záležitostem, jsem si dovolil přidat odstavec, ten přečtu. To, aby vláda dala vysokou prioritu obnově struktury krajiny, zvýšení ekologické stability, zlepšení vodního režimu a morfologického stavu vodních toků a zlepšení druhové a prostorové skladby lesů.

Měly by to být akce v každém případě, na kterých je obecný souhlas, respektive souhlas minimálně těch dvou resortů. Měli bychom vzít určitě také v potaz, že velká část částky se alokuje právě na klimatickou neutralitu, respektive na řešení klimatických změn a poruch.

To je z mé strany všechno, já vám děkuji za pozornost a poprosil bych o podporu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…