Senátor Orel: V zemědělství téměř nelze získat kvalitní zaměstnance

20.02.2022 15:39 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nejpalčivějším problémům současného zemědělství

Senátor Orel: V zemědělství téměř nelze získat kvalitní zaměstnance
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Mezi zemědělskou veřejností to v současné době poměrně vře, jde samozřejmě o peníze, o obrovské dotace v rámci nové Společné zemědělské politiky (SZP) na nové víceleté finanční období. Vláda poslala do Bruselu návrh nového národního strategického plánu SZP, a ten se vůbec nelíbí Agrární komoře nebo Zemědělskému svazu, naopak změny v dotační politice pozitivně vnímá Asociace soukromých zemědělců.

Navštívil jsem farmu na jižní Moravě, která se věnuje chovu jalovic na výkrm, a jednal jsem o zemědělské politice s majitelem této farmy, který se nehlásí k žádné z uvedených nestátních zemědělských organizací.

V úterý 22. 2. budeme toto téma diskutovat na senátním Podvýboru pro zemědělství, a o to více mě zajímal názor „nezúčastněného“ zemědělce. Vyslechl jsem si opravdu hodně, bylo to pro mne velmi podnětné.

Největším problémem pro majitele této farmy určitě nejsou dotace (z poněkud zvláštních důvodů není výkrm jalovic jakkoliv státem dotován). Je to problematika zaměstnanců v zemědělské prvovýrobě, nelze téměř získat kvalitního zaměstnance, a je proto nutné tuto situaci řešit zahraničními pracovníky, ale flexibilně, ne vydáváním pracovních víz na tři měsíce, což naprosto nic neřeší. Za další velkou komplikaci označil přebujelou administrativu a neustálé kontroly ze strany celé řady úřadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…