Senátor Plaček: Jak se říká u nás na Ostravsku, tak je to správné a tak to má být

25.04.2018 15:27

Projev na 14. schůzi Senátu dne 25. 4. 2018 k návrhu zákona senátora Vladimíra Plačka a dalších senátorů, kterým se mění zákon o sociálních službách

Senátor Plaček: Jak se říká u nás na Ostravsku, tak je to správné a tak to má být
Foto: cssd.cz
Popisek: Vladimír Plaček (ČSSD)

Pěkné dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní předsedající. Já se omlouvám za tu vynucenou přestávku, ale tisková konference se trochu protáhla, takže jsem se zdržel na ní. Věřím, že mi tuto přestávku odpustíte.

Senátní návrh zákona o sociálních službách, který jsme předkládali už na sklonku minulého roku, doznal značných změn, jak jste si samozřejmě všimli. Značně se zúžil. Musím říci, že moje kolegyně, senátorky a spolupředkladatelky, jsou nejenom šarmantní dámy, ale také mají pořádnou moc vyjednávací, dokázaly mě přesvědčit o tom, že tak, jak se předkládá tento návrh v této podobě, že, jak se říká u nás na Ostravsku, tak je to správné a tak to má být.

Takže v tuto chvíli se chci omluvit panu kolegu Vystrčilovi, který tehdy vystupoval, prostřednictvím paní předsedající, samozřejmě, že tentokrát už toho mnoho na čtení nebylo a nezbylo. A teď, prosím, k věci, k tématu.

Ten návrh se opravdu zúžil pouze asi na tu zřejmě nejdůležitější část, a to na návrh navýšení příspěvku na péči pro těžce zdravotně postižené osoby v tom nejvyšším, tj. čtvrtém stupni, a to pro ty, kteří pobývají ve svém vlastním sociálním prostředí, především v domácím prostředí, o které pečují, starají se v převážné většině rodinní příslušníci nebo v kombinaci s například pečovatelskou službou. Netýká se tedy to navýšení lidí, kteří jsou v pobytových zařízeních sociálních služeb. Navýšení se navrhuje ze stávajících 13 200 Kč měsíčně na 19 200 Kč měsíčně. My jsme jednoznačně přesvědčeni o tom, že lidé, kteří opravdu o své těžce zdravotně postižené osoby pečují doma, si tyto finanční prostředky zaslouží.

Je jednoznačné, že ta podpora, aby tito lidé zůstávali doma, je na místě. Toto navýšení by tomu mělo napomoci. Týkat se to bude přibližně asi 25 000 osob. Pokud tedy sečteme ty náklady, ročně se počítá přibližně s 1,8 mld. Kč. Nicméně, je to příspěvek opravdu pro ty lidi, kteří to absolutně k životu potřebují.

Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, já bych vás chtěl požádat za všechny předkladatele o podporu takto koncipovaného našeho návrhu. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…