Senátor Rabas: S čistým svědomím prostě nemůžu tuto materii podpořit

08.03.2023 15:09

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

Senátor Rabas: S  čistým svědomím prostě nemůžu tuto materii podpořit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Přemysl Rabas

Pane předsedající, pane ministře, vážené kolegyně, kolegové,

já jsem se v minulosti několikrát účastnil hlasování o důvěře vládě. Dopadlo to někdy i špatně. Kdybychom dnes byli tady, ne Senát, ale sněmovna, a hlasovalo se o důvěře vládě, tak musím říci zcela jednoznačně, že bych vládu podpořil, protože nic lepšího nemáme. Každá jiná varianta je mnohem horší. Nicméně to neznamená, že souhlasím se vším, co vláda navrhuje a dělá. Ta dnešní materie, věcně rozumím tomu, že je snaha o stabilizaci veřejných financí. Co do formálního stavu materie, tomu se nebudu věnovat, protože to tu nesmírně detailně popsal pan kolega Canov a s tím lze bezesporu souhlasit. Ale mě zajímá ještě jiná stránka té věci.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26305 lidí

Když mám hlasovat o nepopulárním opatření, což bezesporu je, tak ten nejvyšší arbitr pro mě a pro každého z vás, protože je to součástí našeho slibu, je vlastní svědomí. A abych se mohl rozhodnout podle nejlepšího svědomí, tak vnímám trošku i širší kontext věci, protože my tady prostě sáhneme na platy důchodcům, ale přitom poměrně nedávno jsme udělali jedno dvě tři opatření, která jdou z mého pohledu trochu proti těm snahám o stabilizaci veřejných financí. Vím, že to bylo mnohokrát omíláno, ale neodpustím si to zmínit znovu.

Zrušení superhrubé mzdy byl špatný zásah do rozpočtu. A mohl ne chudým, ale pomohl těm středním a bohatším lidem. Proč se to dělalo v té době, kdy je třeba stabilizovat veřejné finance?

Zrušení EET. Já jsem nesouhlasil se zavedením EET, myslím si, že to bylo špatně, stálo to obrovské peníze jednotlivé podnikatele. Nakonec i my jako zoologická zahrada jsme do toho investovali statisíce. Ale ty peníze už byly nainvestovány. A pravda je, že to vyhnalo řadu podnikatelů z šedé ekonomiky, to je prostě bezesporu. Takže zrušení v této době nepovažuji za správné.

A zase je to něco, co šlo obráceně, proti stabilizaci veřejných financí.

A pak je tu jedna symbolická věc. A to je rozmrazení platů ústavních činitelů, soudců, poslanců, senátorů. Poměrně nedávno. Samozřejmě že byla chyba zmrazení platů, protože byl nastaven nějaký zákon, nějaká pravidla, a nemělo se do toho sahat. Ale pak se do toho sáhlo, neuváženě, a to rozmrazení přišlo v podstatě teď, v době krize. Proč se to muselo rozmrazovat teď? Uvědomme si tu symbolickou hodnotu, že těm, kteří prostředky mají, tak my přidáme. A řadě těch, kteří doopravdy mají hluboko do kapsy, tak těm na prostředky sáhneme. Takže když se podívám na tento širší kontext kroků vlády a zároveň bych se měl podívat do očí s čistým svědomím voličům, tak prostě nemůžu tuto materii podpořit.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…