Senátor Štohl: Mzdové účetní by musely zjišťovat, jaké je pojistné v jiných zemích

15.11.2018 18:07

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. ke změně návrhu zákona o daních z příjmů.

Senátor Štohl: Mzdové účetní by musely zjišťovat, jaké je pojistné v jiných zemích
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Ještě jednou hezké odpoledne, pane předsedající, pane poslanče, kolegyně, kolegové.

Pan poslanec tady vysvětlil, aspoň já jsem to tak pochopil, co bylo hlavním cílem, proč tady ten návrh byl podán. V podstatě řešení situace zdanění českých lodníků pracujících v Holandsku. Takže věcně jsme ve shodě, že řešit je to v pořádku, ale problém je, že tímto způsobem, který se tady navrhl, by se dostala do komplikací spousta dalších firem, lidí atd. Co by to znamenalo? Tady nemůžeme řešit jenom samostatně Holandsko, ale pokud by měl někdo příjmy v zahraničí, v zemích Evropské unie a ve Švýcarsku, měl by povinnost podat tady daňové přiznání, tak potom by se ten dílčí základ daně příjmů ze závislé činnosti zvýšil o pojistné ne české, těch 34 %, co je v Česku, ale o pojistné toho daného státu. Takže je možné, že opravdu v Holandsku by na tom teď naši lodníci vydělali, ale co by to znamenalo? Už jsem se zmínil o tom, že by to byly komplikace. Mzdové účetní by nám určitě nepoděkovaly, protože teď by musely opravdu zjišťovat, jaké je pojistné v Rakousku, Německu a dalších zemích.

A já jsem ještě v té zpravodajské zprávě uvedl, že to je jedna strana, mzdové účetní, ale druhá věc je, kdo by to kontroloval? To znamená finanční správa A protože my jsme tady v podstatě neměli vyjádření finanční správy z pohledu kontrolovatelnosti tohoto ustanovení, která by to kontrolovala správně, tak jsem prvně zvažoval, že bych opět napsal na finanční správu. Ale myslím si, že by nebylo vůbec reálné, aby nám v nějakém rozumném časovém termínu odpověděli, protože oni by museli vidět opravdu ty dopady, které s tím jsou. Takže bohužel, i když nápad a myšlenka dobrá, tak náš výbor se rozhodl tento návrh zamítnout.

Dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem usnesení. Po úvodním slově navrhovatele zákona, poslance Jaroslava Foldyny, po zpravodajské zprávě senátora Pavla Štohla a po rozpravě výbor 1. doporučuje Senátu PČR návrh zákona zamítnout. 2. určuje zpravodajem výboru pro jednání na schůzi Senátu senátora Pavla Štohla. 3. pověřuje předsedu výboru senátora Jaromíra Strnada, aby předložil toto usnesení předsedovi Senátu PČR. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…