Senátor Václavec: Rozporuplný zákon nám v ničem novém opravdu nepomůže

10.02.2022 21:27

Projev na 20. schůzi Senátu 10. února 2022 k pandemickému zákonu

Senátor Václavec: Rozporuplný zákon nám v ničem novém opravdu nepomůže
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ladislav Václavec

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, milé kolegyně, moudří kolegové.

Za sebe i za kolegy z našeho klubu PROREGION budu proti a budeme proti, a ne z důvodu politických, protože jsme ze vládních stran, ale z důvodů, které zde byly předchozími kolegy již řečeny a které nechci a nebudu zase opakovat. Jsem ředitelem nemocnice a na rozdíl od vlády si myslím, že situace není ještě zcela zvládnuta. A ač vidíme světlo na konci tunelu, bavíme se o 14 dnech, o březnu, tak můžeme být lokálně ještě velmi nepříjemně překvapeni. A i v této situaci nám ale tento rozporuplný zákon v ničem novém opravdu nepomůže.

Jsem zastáncem racionálních řešení a opravdu systémových opatření v celé tady této covidové kauze. A v rámci racionality a zklidnění celé situace mi připadá jako nejlepší řešení zamítnutí této předlohy. Pana ministra bych rád poprosil, aby místo znovupřehlasování případného negativního stanoviska Senátu v legislativní nouzi nechal prodloužit platnost stávajícího zákona i při vědomí jeho chyb, což si myslím, že by se do konce února v legislativní nouzi mohlo stihnout, a využijme čas, který nám dává omikron, který nám dává proočkovanost, nástup jara, a připravme ve spolupráci s odbornou zdravotní i legislativní veřejností pandemický zákon, který nebude řešit jen covid, ale každou případnou infekci, a hlavně bude respektovat občanská práva a svobody a případné jejich omezení, ke kterému určitě musí dojít. Nejen veřejnosti dobře vysvětlí, ale zároveň je plně kompenzuje. A pak vám za nás kluby slíbíme, že ač z nevládní party, tak budeme určitě radostně pro.

Nakonec bych se chtěl jenom zeptat, protože jsme tady opakovaně strašení tím, že pokud pandemický zákon neschválíme, tak skončí čtečka, a občané nebudou cestovat apod. Myslím si, že tak úplně není pravda, nevím, jestli to zámysl, a to bych se ptal, jestli je to pravda, pane ministře, protože v zákoně č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v § 62 odst. 2 se přímo píše, že ministerstvo zdravotnictví je oprávněno zřídit službu mobilní aplikace pro účely epidemiologického šetření a zpracovávat osobní údaje o prostorové blízkosti uživatelů, zjištěné tajnou interakcí i zařízení apod., a tento paragraf a tento odstavec si myslím, že řeší tyto mobilní aplikace, a ten zůstává i při zrušení čtečky, při zrušení pandemického zákona.

Děkuji za vysvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…