Senátor Valenta: Chci věřit, že nástup vlády jedné strany voliči nedovolí

07.04.2018 9:23

Slovácký senátor komentuje na facebookovém profilu průběh vyjednávání Andreje Babiše o sestavení vlády

Senátor Valenta: Chci věřit, že nástup vlády jedné strany voliči nedovolí
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Tak se zdá, že dlouhé měsíce hrál Andrej Babiš pouze divadlo před voliči a ve skutečnosti mu nikdy nešlo o sestavení koaliční vlády. Ani půl roku po volbách totiž není schopen vytvořit předpoklady pro racionální spolupráci kohokoliv s hnutím ANO, ve které by nešlo o diktát jednoho muže, ale o demokratické vládnutí v duchu ústavních tradic naší země.

Je zřejmé, že nevraživost a zášť účastníků bývalé vlády je natolik hluboká, že neumožní spolupráci ANO a ČSSD. Stejně tak pokládám za vyloučené další možné scénáře, ve kterých by se ANO dokázalo s kýmkoliv dalším domluvit na vládě.

ANO totiž jede na vlně arogance moci a nechce dělat žádné kompromisy. Chce pouze suverénně vládnout a diktovat, co, kdy, kdo a jak. Nápadně mi to připomíná dobu, kterou jsme všichni společně mysleli, že máme dávno za sebou.

Očekávám, že další vývoj povede k jedinému - a to předčasným volbám na podzim letošního roku. V nich se bude Andrej Babiš snažit přesvědčit nikoliv 30 procent, ale v jeho případě ideálně 50 procent voličů, že on chtěl vládnout a udělat v zemi pořádek, ale všichni ostatní se proti němu spikli. A proto potřebuje většinu v Poslanecké sněmovně i Senátu a obsadit všechny radnice. Chci věřit tomu, že nástup vlády jedné strany mu však voliči nedovolí a v případných předčasných volbách budou rozhodovat daleko prozíravěji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…