Senátor Valenta: Další šikanu hospodských a jejich zákazníků nepodpořím

04.01.2017 19:10

Senátor Ivo Valenta prosazuje v Senátu kuřárny.

Senátor Valenta: Další šikanu hospodských a jejich zákazníků nepodpořím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Dnes budeme na výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí v Senátu projednávat novelu protikuřáckého zákona. Tento paskvil rozhodně nepodpořím. Jedná se o další zbytečný a nepřiměřeně tvrdý zásah do soukromého vlastnictví a svobody podnikání. Proto dnes předložím vlastní pozměňovací návrhy.

Předně jsem totiž přesvědčen, že stát nemá právo prohlásit soukromé prostory za veřejné a zasáhnout do vlastnických práv majitelů hospod a restaurací takto nebývalým způsobem. Každý by jednoznačně měl mít možnost si rozhodnout sám, zda se v jeho podniku bude kouřit, nebo ne. A stejně tak by měl mít každý zákazník možnost si zvolit kuřácký, nebo nekuřácký podnik.

Zároveň je třeba zdůraznit, že provozovatelé investovali v minulosti nemalé částky do stavebních úprav svých podniků tak, aby splnili podmínky oddělených prostor, které zde byly v minulosti. Nyní by restaurace měly být zcela nekuřácké. Jednalo by se tak o zmařené investice, a to nikoliv z vůle vlastníků samotných, ale z vůle státu.

Jsem zastáncem toho, aby majitelé ve svých podnicích mohli zřídit tzv. „kuřárny“, kam by si jejich klienti mohli jít zapálit a nemuseli tak bez ohledu na počasí nedůstojně přešlapovat venku.

Současně se domnívám, že by majitelé restaurací a barů neměli být nuceni přebírat odpovědnost za své klienty a jejich jednání pod vlivem alkoholu. Hospodský přece nemůže předvídat následné chování zákazníka a je jen na klientovi samotném, aby znal svou míru a lidově řečeno nepřebral. Už vůbec pak nemohu souhlasit s navrhovanými a neadekvátními sankcemi v podobě zákazu činnosti, které novela přináší.

Vzhledem k tomu, že jsem velkým kritikem navrhovaných změn, stejně, jako někteří další kolegové, předložím k tomuto zákonu vlastní pozměňovací návrhy tak aby ty největší nesmysly, které jsem zmínil, nebyly schváleny.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.