Senátor Valenta: Diskriminační změny v DPH

29.03.2018 10:54

Tak to se podívejme, to jsou mi ale dárečky. Vláda v demisi rozdává bonbónky v podobě nižšího DPH na vybrané služby.

Senátor Valenta: Diskriminační změny v DPH
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Dalo by se říct hurá. Především u restaurací, hospod a drobných živnostníků by takové snížení DPH znamenalo, že jim zbyde nějaká ta koruna navíc. Vláda si zřejmě uvědomila, že právě drobní živnostníci nejvíce doplácí na nesmyslné vládní regulace a že jeden za druhým je připraven pověsit své řemeslo na hřebíček.

Nicméně takové selektivní snižování nepřímých daní v podobě daňových výjimek je absolutně nesystémovým opatřením. Opět zde bude malá skupina služeb, která dosáhne na sníženou sazbu DPH, ale vedle nich stále budou další stovky tisíc podnikatelů, kteří z nepochopitelných důvodů zůstanou zatíženi původní sazbou DPH.

Proč mají mít výjimku jen řezané květiny, ale ne dekorační a designerské služby? Proč mají platit nižší DPH živnostníci, kteří opravují kole, ale ne ti, kteří opravují auta nebo jiné domácí spotřebiče?

Opravdu nerozumím této vládní diskriminaci. Navíc jsem přesvědčený, že českou ekonomiku daleko více trápí přímé daně, jako například druhé nejvyšší odvodové zatížení práce v celé Evropě. Proč raději vláda nepřijde s férovou daňovou reformou, která sníží daňové zatížení pro všechny rovnoměrně, než aby se při pohledu z ministerských oken rozhodovala o tom, komu milostivě udělí nižší DPH a komu nikoliv?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě