Senátor Valenta: Hamižná OSA stále nemá dost?

22.10.2019 12:19

Komentář na facebookovém profilu k požadavku platby za všechny dovezené mobily

Senátor Valenta: Hamižná OSA stále nemá dost?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Nenasytná OSA zřejmě soustředí největší část své práce na to, aby vymyslela, jak do svých kapes dostat co nejvíc peněz. Miliarda ročně jí zjevně nestačí. Nově se prý bude muset platit za všechny dovezené mobily – a to do výše 90 Kč za každé zařízení!

S kritikou kolektivních správců nepřestanu. Před pár lety jsem napomohl folkloristům k tomu, aby nemuseli platit poplatky za lidové písničky, které nemají autora. Vždyť už vzhledem k tomu, že OSA své praktiky kryje tím, že hájí autory, byly podobné poplatky naprosto stupidní a podle mne zlodějské.

Další ránu kolektivním správcům v květnu uštědřil Ústavní soud, který se zastal živnostníků. Konstatoval to, co jsem tvrdil dlouhodobě - tedy, že pouhá přítomnost televize nebo rádia v hospodě, kadeřnictví, obchůdku nebo jiné podnikatelské provozovně, nemůže automaticky zakládat právo těchto organizací vybírat autorské poplatky.

OSA si tedy nyní hodlá kapsy namazat jinde. Nemám nic proti férovým odměnám autorům za uměleckou tvorbu. Chamtivá OSA je však monopolem, který ročně vybere od daňových poplatníků přibližně jednu miliardu korun!

Již dříve jsem uvedl (a za tím si stojím), že peníze rozděluje mezi umělce složitým způsobem, kterému nikdo nemůže rozumět, a umožňuje tak vysoce netransparentní rozdělování těchto obrovských peněz. Evidentně si chce za každou cenu udržet kšeft, ze kterého jí ročně zůstává za nehty asi 150 milionů Kč, tak proč se o ně neporvat…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…