Senátor Valenta: Je svět ještě vůbec normální?

22.06.2020 10:13

Komentář na facebookovém profilu k zakazování kultovních filmových projektů

Senátor Valenta: Je svět ještě vůbec normální?
Foto: JK
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Někdy mám pocit, že se lidstvo vrací nazpět. Obsah článku (ZDE) mi hodně připomíná totalitu, kdy komunisté hodnotili scénář každého filmu a rozhodovali, zda je snímek „vhodný“ pro zveřejnění, resp. zda splňuje představu autority, či nikoliv.

Prozatím se některá díla pouze dostávají na pomyslný seznam problematických filmů. Co ale bude dál? Proč někdo znevažuje tvorbu, navíc velmi kvalitní tvorbu, jiných?

Začalo to kritikou, a místy dokonce zákazem pohádek pro děti, které jsou prý málo genderově vyvážené, pokračuje se kritikou filmů pro dospělé.

Je přece na tvůrcích samotných (a opravdu jen na nich), jak hrdiny svých děl vyobrazí. Je jen na nich, zda bude „klaďák“ bílý, černý nebo třeba rudý, a stejně tak „záporák“. A stejně tak je jen na nich, jak se postaví k otázce genderové vyváženosti a podobně.

Řada uvedených snímků patří opravdu ke kultovním filmům – vždyť kdo by neznal Mlčení jehňátek (film údajně špatně zobrazuje transgender vraha), případně film Forrest Gump (ten je označen jako problémový mimo jiné kvůli tomu, že je údajně nepřátelský k různým aktivistům a k undergroundové kultuře). Nekorektní je prý i film Indiana Jones a Chrám zkázy.

Je tohle vůbec normální? Je svět ještě vůbec normální? Vždyť jediné, co dokáže opravdu objektivně zhodnotit filmovou tvorbu, je zájem diváků. Ten je navíc v uvedených případech enormní. Nechme tedy, prosím, na nich, ať si vyberou, a neurážejme lidi, kteří v životě něco dokázali…

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…