Senátor Valenta: Kdo nás bude léčit?

15.03.2018 11:35

Slovácký senátor komentuje zhoršující se dostupnost zdravotní péče na venkově

Senátor Valenta: Kdo nás bude léčit?
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Vláda toho dělá pramálo pro udržení dostupné zdravotní péče na venkově. Z malých obcí mizí nejen ordinace praktických lékařů, kdy dokonce i Česká lékařská komora varuje, že v brzké budoucnosti dojde k rozsáhlým výpadkům v primární péči o pacienta v důsledku stárnutí populace lékařů, ale dochází také k zániku lékáren. Ty jsou navíc často první „nárazníkovou zónou“ pro většinu pacientů a zajišťují také nezbytnou dostupnost léků např. pro starší pacienty nebo rodiny s malými dětmi.

Pokládám za velmi nešťastné, že poslední vlády zcela v tomto ohledu zaspaly a místo podpory praktických lékařů a lékáren jim pouze hází klacky pod novy v podobě elektronických receptů, EET, kontrolního hlášení DPH, apod.

Podle mnohých praktických lékařů zde chybí celá generace lékařů a jejich výpadek teď bude velmi těžce řešitelný. Vláda, ať už jakákoliv, by se měla inspirovat třeba v zahraničí a hlavně ihned a promyšleně konat. Další „vyhnívání“ tohoto problému a odkládání jeho řešení by mohlo být skutečným žonglováním se zdravím a životy všech občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…