Senátor Valenta: Kvalitní bytová politika musí být jednou z priorit

29.01.2020 17:30

V Senátu se mi dnes podařilo prosadit zamítnutí vládního návrhu zákona, který měl zcela změnit Státní fond rozvoje bydlení. Nejenže mělo dojít k jeho přejmenování na Státní fond podpory investic, ale především se z něj měla zcela rozmělnit podpora bydlení, namísto níž měl tento fond nově podporovat „udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a cestovního ruchu“.

Senátor Valenta: Kvalitní bytová politika musí být jednou z priorit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

V tomto kontextu však nějak zaniká holý fakt, že tímto rozmělněním by stát přišel o jediný nástroj, který byl historicky vytvořen právě proto, aby pomáhal rozvoji bydlení v ČR. Přitom naše země dlouhodobě vykazuje v mezinárodním srovnání nejhorší dostupnost bydlení v celé Evropské unii a zároveň nejvyšší nárůst cen za pořízení vlastního bydlení.

Jde o důsledek toho, že oblast státem podporovaného bydlení není koncepčně řešena, a že neustále klesá počet bytů, realizovaných s využitím státních podpor na bydlení. Soukromý sektor ale přece nemůže v této oblasti nahradit roli státu!

Teď se podívejme na pár čísel: jestliže se v letech 2003 až 2007 postavilo díky státní podpoře celkem 13 382 bytů, tak v období 2011 až 2015 to bylo pouze 229 bytů!

Důsledkem toho dochází k neustálému růstu cen za bydlení. Za poslední roky činí tento nárůst v průměru 40 až 70 % (podle lokality). Dramaticky se zvyšují také ceny tržního pronájmu. Tady je to ročně o více než 20 %.

Trh si není schopen pomoci sám, protože dochází k velkému převisu poptávky nad nabídkou bytů. V současné době se staví o jednu třetinu méně bytových jednotek, než tomu bylo v letech 2006 až 2008, a to vytváří nebezpečnou realitní bublinu.

Proto jsem dnes v Senátu apeloval za to, abychom zachovali Státní fond rozvoje bydlení, posílili jeho rozpočet a vrátili se k výstavbě bytů za pomoci státu a obcí, ale i k novým formám družstevního bydlení. A jsem velmi rád, že i tato má iniciativa přinesla výsledek. Rozmělněním fondu směrem k podpoře jiných komunálních aktivit by se totiž stát zbavil posledního nástroje, jak řešit bytovou krizi.

Rád bych zdůraznil, že nemám nic proti podpoře projektů měst, obcí a krajů! Pokládám však za chybu, kdybychom zrušili speciální fond pro bydlení a vytvořili místo něj nového “medvěda”.

Ivo Valenta

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.