Senátor Valenta: Peníze shrábnou pouze státní nemocnice

26.04.2019 11:38

Komentář na facebookovém profilu k investicím do nemocnic

Senátor Valenta: Peníze shrábnou pouze státní nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

No vida! Stát bude v následujících letech investovat do nemocnic v České republice přibližně 71 miliard Kč. Ministerští úředníci totiž zjistili, že jejich technický stav je v doslova katastrofálním stavu, a proto opravu nemocnic zařadili do tzv. Národního investičního plánu. Nicméně vláda počítá pouze s investicemi do státních nemocnic. Všechny ostatní, především tedy krajské nemocnice, mají prostě smůlu a na rekonstrukci budov či moderní přístrojové vybavení si musí prostě vydělat samy. Jak? No buď z plateb od zdravotních pojišťoven, tedy na úkor např. platů lékařů a zdravotních sester, nebo intervencí z krajských, příp. městských rozpočtů.

Tímto krokem se tak ještě více zdůrazňuje regionální nerovnost a diskriminace pacientů v přístupu ke zdravotní péči, kvůli čemuž jsem na konci minulého roku inicioval ústavní stížnost, podpořenou 48 senátory. Nejenže nemocnice např. v Praze získávají i za sebebanálnější lékařský úkon až 3,5krát více peněz ze zdravotních pojišťoven než např. Uherskohradišťská nemocnice, teď tuto diskriminaci prohloubí ještě sama vláda, která bude štědře dotovat opravy budov a nové přístrojové vybavení ve fakultních a jiných státních nemocnicích. Na pacienty z malých okrajových krajů tak vláda opět zapomíná a jednoznačně tak zhoršuje kvalitu a dostupnost poskytované zdravotní péče v naší zemi.

Navíc se tímto krokem rozplývá sen hejtmana Jiřího Čunka, že mu premiér Andrej Babiš přispěje právě z Národního investičního plánu na jím tak urputně prosazovanou výstavbu nové nemocnice ve Zlíně – Malenovicích. Jak se zdá, vláda a její premiér na náš kraj z vysoka kašle a je jim úplně jedno, že Krajská nemocnice Tomáše Bati je v mnohem horším stavu, než kdekterá fakultní nemocnice, kde si již teď mnou ruce nad tučnou státní dotací.

Nicméně právě proto nepolevím v tlaku na ministerstvo zdravotnictví, abych společně se skupinou odborníků a dalších kolegů rozhýbal nápravu dvě dekády tolerované regionální diskriminace ve zdravotnictví. Tento boj musíme vyhrát, protože pacienti z našeho kraje si nezaslouží, aby na ně zdravotní systém nahlížel jako na méněcenné pacienty druhé kategorie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…