Senátor Valenta: Peníze shrábnou pouze státní nemocnice

26.04.2019 11:38

Komentář na facebookovém profilu k investicím do nemocnic

Senátor Valenta: Peníze shrábnou pouze státní nemocnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

No vida! Stát bude v následujících letech investovat do nemocnic v České republice přibližně 71 miliard Kč. Ministerští úředníci totiž zjistili, že jejich technický stav je v doslova katastrofálním stavu, a proto opravu nemocnic zařadili do tzv. Národního investičního plánu. Nicméně vláda počítá pouze s investicemi do státních nemocnic. Všechny ostatní, především tedy krajské nemocnice, mají prostě smůlu a na rekonstrukci budov či moderní přístrojové vybavení si musí prostě vydělat samy. Jak? No buď z plateb od zdravotních pojišťoven, tedy na úkor např. platů lékařů a zdravotních sester, nebo intervencí z krajských, příp. městských rozpočtů.

Tímto krokem se tak ještě více zdůrazňuje regionální nerovnost a diskriminace pacientů v přístupu ke zdravotní péči, kvůli čemuž jsem na konci minulého roku inicioval ústavní stížnost, podpořenou 48 senátory. Nejenže nemocnice např. v Praze získávají i za sebebanálnější lékařský úkon až 3,5krát více peněz ze zdravotních pojišťoven než např. Uherskohradišťská nemocnice, teď tuto diskriminaci prohloubí ještě sama vláda, která bude štědře dotovat opravy budov a nové přístrojové vybavení ve fakultních a jiných státních nemocnicích. Na pacienty z malých okrajových krajů tak vláda opět zapomíná a jednoznačně tak zhoršuje kvalitu a dostupnost poskytované zdravotní péče v naší zemi.

Navíc se tímto krokem rozplývá sen hejtmana Jiřího Čunka, že mu premiér Andrej Babiš přispěje právě z Národního investičního plánu na jím tak urputně prosazovanou výstavbu nové nemocnice ve Zlíně – Malenovicích. Jak se zdá, vláda a její premiér na náš kraj z vysoka kašle a je jim úplně jedno, že Krajská nemocnice Tomáše Bati je v mnohem horším stavu, než kdekterá fakultní nemocnice, kde si již teď mnou ruce nad tučnou státní dotací.

Nicméně právě proto nepolevím v tlaku na ministerstvo zdravotnictví, abych společně se skupinou odborníků a dalších kolegů rozhýbal nápravu dvě dekády tolerované regionální diskriminace ve zdravotnictví. Tento boj musíme vyhrát, protože pacienti z našeho kraje si nezaslouží, aby na ně zdravotní systém nahlížel jako na méněcenné pacienty druhé kategorie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.