Senátor Valenta: Vládnou nám špatní hospodáři

11.12.2016 8:35

Poslanci schválili státní rozpočet se schodkem 60 miliard Kč. A to i přesto, že Česká republika prožívá ekonomický růst a i pro příští rok se očekává, že naše ekonomika bude vzkvétat.

Senátor Valenta: Vládnou nám špatní hospodáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

To je samozřejmě dobrá zpráva a zaslouží si poděkovat všem malým i velkým podnikatelům, kteří se díky vlastnímu přičinění, odvaze a zarputilosti zásadní měrou podílejí na tomto úspěšném trendu. Jen díky této ekonomické výkonnosti a spotřebě domácností mohu jásat na ministerstvu financí, které se pro letošní rok chce pochlubit přebytkovým rozpočtem ve výši 55 miliard. Ale právě v tom je ten zádrhel. Přestože stát dosahuje takto vysokého „daňového zisku“, je vládní politiky natolik rozhazovačná, že si ministři troufnou naplánovat o dalších 60 miliard Kč vyšší výdaje, než budou očekávané příjmy. Nevím, jak to myslel ministr financí, když voličům sliboval, že bude řídit stát jako firmu, ale neumím si představit ředitele společnosti, který v letošním roce dosáhl velkého zisku a s vědomím, že i příští rok porostou tržby, přesvědčil akcionáře o tom, že firmu bude další rok řídit tak, že ji dovede k obrovské ztrátě. Takový ředitel by ihned dostal padáka… Bohužel voliči se nechovají jako akcionáři, nechají se opít koblihou a tolerují vládním představitelům další zadlužování nás, našich dětí i dětí našich dětí. Kdyby alespoň byl schodem státního rozpočtu vykompenzován obřími investicemi, které multiplikačně přinesou další ekonomický růst a tedy i zvýšení životní úrovně. Ale tak bohužel státní rozpočet na příští rok nevypadá. Podle mého soudu jde o pouze o další nesystémové plýtvání, tloustnutí státu a bobtnání jeho aparátu a růst byrokracie a regulace ve všech odvětvích lidského počínání. Na co je nám slibovaných 18 miliard, o které má narůst státní kasa díky EET, když je vláda opět prošustruje. Nebylo by lepší, kdyby tyto peníze zůstaly mezi lidmi, kteří nejlépe vědí, za co a kdy je utratit? Já jsem přesvědčený, že ano!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.