Senátor Valenta: Vyšetřování Čapího hnízda není ani nemůže být politický proces

27.04.2019 11:17

Označit vyšetřování Čapího hnízda za politický proces je urážkou skutečných politických procesů z 50. let.

Senátor Valenta: Vyšetřování Čapího hnízda není ani nemůže být politický proces
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Už dlouho jsem nekomentoval dění kolem našeho premiéra Andreje Babiše. Říkal jsem si, že některé věci jsou tak jasné, že komentáře ani není třeba. Co mne ale přimělo k tomuto textu, je výrok, kterým premiér označil vyšetřování podvodného jednání kolem dotačních peněz na Čapí hnízdo za politický proces. Proč mne to tak zasáhlo?

Stačí připomenout jedno jméno – JUDr. Milada Horáková. Ta byla popravena na konci ostudného a skutečně politického procesu v roce 1950, a nebyla zdaleka jediná, kdo čelil nelidskému psychickému a fyzickému týrání a mučení ve vězení. Tak nelidskému, že se lidé (včetně silných osobností) před soudem naučeně přiznávali k tomu, co nikdy neudělali. Nikdy také nemohli vyslovit, že čelí politickému procesu – protože ten, kdo mu opravdu v historii čelil, to nikdy nemohl svobodně říct. Protože nežil ve svobodné zemi.

Politický proces je zkrátka umlčování těch, kteří říkají nepohodlné věci, a kdy všemocná vládní garnitura zmanipuluje státní správu a soudnictví a zneužije je proti těmto lidem. Tak, jak to bylo u nás za komunistů, a v té nejhorší podobě právě v 50. letech, kdy politických procesů bylo nespočet.

Andrej Babiš ale mohl zcela svobodně vyslovit do kamer, že vyšetřování Čapího hnízda je politický proces. To samo o sobě je důkazem, že to žádný politický proces není a být ani nemůže. Andrej Babiš je premiérem, tedy šéfem stávající vládnoucí garnitury, která by jistě proti němu žádný politický proces nevedla. Nemá to tedy ani tuto logiku. A v neposlední řadě – připouští-li premiér, že v naší zemi jsou možné politické procesy, pak je nutno konstatovat, že v této zemi je buď diktatura, nebo stávající vláda zcela selhává a s ní selhává právní stát.  

Andrej Babiš tedy svým výrokem urazil všechny ty, kteří v politických procesech skutečně trpěli, a z nichž mnozí byli popraveni.  Včetně Milady Horákové. Přirovnat sebe k těmto jménům, to už chce skutečně dobrý žaludek.

A co by měl Andrej Babiš po tomto neuvěřitelném a ostudném výroku udělat?

Měl by říci, kteří mocní, mocnější než vláda této země, proti němu “politický proces“ vedou. Které státní složky jsou zneužívány a kým. A jak je to v demokratické zemi, které vládne, možné. Pokud nebude umět odpovědět na tyto otázky, měl by se nahlas omluvit Miladě Horákové a dalším, které hrubě urazil, a jejichž politické procesy svým výrokem znevážil. A samozřejmě odvolat svůj výrok, že standardní policejní vyšetřování podvodného jednání kolem dotací je politický proces. Pokud ten výrok neodvolá, měl by opustit křeslo premiéra. Protože premiér země, který připouští možnost politických procesů ve své zemi, tedy zneužívání moci těmi, kdo vládnou, není člověkem na svém místě.  

Tedy – kdo proti vám vede politický proces, pane premiére? A jaké státní složky státu protizákonně zneužívá? Odpovězte nám prosím. Nebo odvolejte svůj výrok.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…