Senátor Valenta: Živnostníkům pomůžeme zrušením autorských poplatků

14.04.2020 10:49

Senátor Ivo Valenta v otevřeném dopise premiérovi, členům vlády a Parlamentu ČR apeluje, aby v souvislosti s pandemií COVID-19 a snahou o okamžitou pomoc živnostníkům stát také zrušil povinnost hrazení autorských poplatků u těch živnostníků, u nichž pouštění televize nebo rádia v dané provozovně nemá žádný hospodářský význam.

Senátor Valenta: Živnostníkům pomůžeme zrušením autorských poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Vážený pane premiére,

vážení členové vlády a Parlamentu ČR,

jsem rád, že se všichni shodujeme v tom, že živnostníci potřebují v důsledku pandemie COVID-19 okamžitou pomoc státu. Rád bych na Vás tímto otevřeným dopisem apeloval, aby se součástí této pomoci stalo také okamžité zrušení autorských poplatků u živnostníků, u nichž pouštění televize nebo rádia v dané provozovně nemá žádný hospodářský význam.

Jak jistě víte, tato legislativní úprava byla již jednou schválena Senátem Parlamentu ČR a následně jen o pár hlasů neprošla Poslaneckou sněmovnou. Nicméně stejná legislativní úprava je dnes součástí hned dvou poslaneckých návrhů novely autorského zákona, které čekají v Poslanecké sněmovně na projednání.

Konkrétně jde o sněmovní tisk č. 400 skupiny poslanců, která je zastoupena paní poslankyní Janou Mráčkovou Vildumetzovou, a sněmovní tisk č. 402, u kterého je zástupcem navrhovatele pan poslanec Tomio Okamura. U obou návrhů zákonů bylo doporučeno zařadit jejich projednávání již na pořad 45. schůze Poslanecké sněmovny, která by měla začít dne 21. dubna 2020.

Chtěl bych Vás proto vyzvat k tomu abyste do další várky zákonů, projednávaných ve stavu legislativní nouze, zařadili právě výše zmíněné návrhy novely autorského zákona, které osvobodí živnostníky a drobné podnikatele od placení autorských poplatků.

Mimochodem, nejde o vůbec malé peníze. Za jedno rádio a TV kadeřnice ročně zaplatí organizacím OSA a INTEGRAM i více než 10 tisíc Kč.

Zvláště v dnešní době, kdy řada těchto živnostníků nemá v důsledku karanténních opatření žádné příjmy, považuji tento způsob pomoci nejen za správný, ale také velmi urgentní. Navíc se může jednat o rychlou cestu k tomu, jak trvale ulevit živnostníkům od placení nesmyslných poplatků, které nyní budou o to více dusit jejich podnikání.

Děkuji za podporu tohoto návrhu.

S pozdravem

Ivo Valenta
senátor

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie