Senátor Veleba: Připadá mi to jako „Poučení z krizového vývoje“ za normalizace

01.02.2016 14:07

Celá hysterie kolem Kalašnikova má podle mého názoru úplně jiné pozadí. Tady nejde o premiérovy děti či přátele, Bohuslav Sobotka sleduje jiné cíle.

Senátor Veleba: Připadá mi to jako „Poučení z krizového vývoje“ za normalizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Premiér Bohuslav Sobotka dnes v rozhovoru pro Respekt mimo jiné řekl „A zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešení pro ty, kdo nesouhlasí s mojí  politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem.“ Tak a je to tady, prezident Miloš Zeman zapadá do kontextu fašistů!

Mám jednoho staršího moudrého přítele a ten mně jednou při naší politické debatě, kdy jsem vášnivě obhajoval svůj výklad řekl: „dej pozor, ať se sám neobklíčíš, z toho se pak blbě probíjí“. A přesně to se teď stalo Bohuslavu Sobotkovi, který svoji dezinterpretaci dvou prezidentových vět z minulého týdne dovádí ad absurdum. Nechci srovnávat nesrovnatelné, ale bezostyšný způsob překrucování faktů a jeho vnucování národu mně připadá svým stylem jako bylo kdysi „Poučení z krizového vývoje“. Pro mladší poznamenávám, že to byl materiál, ve kterém se z okupantů ze srpna 1968 udělali naši osvoboditelé a vyjma několika disidentů musel celý národ držet ústa a přikyvovat.

Jak říkám, styl podání a výkladu je stejný, jednostranné podání většiny médií rovněž, ale doba je jiná a tak se panu premiérovi stala velmi nepříjemná věc. Když dezinterpretoval prezidentův výrok a prohlásil, že jeho rodina, jeho děti a také jeho přátelé jsou vyděšeni, tak média velmi ochotně naskočila a běsnění započalo. Po nich naskočili politici a výsledkem bylo hlasování v Poslanecké sněmovně, jehož cílem bylo vyzvat pana prezidenta, aby se omluvil za to, co neřekl. No a zde má pan premiér problém, neboť 15 poslanců ČSSD (38% z přítomných) ruku pro tento návrh nezvedlo! Ti už se z obklíčení, které jim naordinoval premiér, jinak předseda ČSSD, probili. Já si jenom tak mimo postesknu, že tu odvahu nenašel hejtman našeho kraje Vysočina…

Celá hysterie kolem Kalašnikova má podle mého názoru úplně jiné pozadí. Tady nejde o premiérovy děti či přátele, Bohuslav Sobotka sleduje jiné cíle. Moji teorii potvrdil i jeho dnešní rozhovor pro Respekt, ve kterém Sobotka zasadil prezidenta Zemana do fašistického kontextu!

Proč to dělá a cože je premiérovým, možná spíše jeho poradců, cílem? Jsou to pochopitelně volby. A strach z Andreje Babiše, který by mu svým tempem mohl v následujících dvou letech vše "vyfouknout".

Kruh se uzavírá... a protagonisté jsou jasní. Jenže Sobotka si vybral ten nejtěžší objekt. Na prezidenta nemá ani svým rozhledem, ani jazykovou gramotností, ani zkušenostmi, o schopnosti prognózy nemluvě. V době, kdy Miloš Zeman označil Islámský stát za rakovinu, premiér Sobotka se pohoršoval nad stavem na Ukrajině. A ve chvíli, kdy prezident varoval před řízenou invazívní migrací, premiér jenom koukal, před nařízeními EU skláněl hlavu, prý aby se nevyautoval a jeho posel se letěl do Berlína zeptat, co chce slyšet Merkelová.

A pak je tady ještě jeho vlastní kauza "ukradených emailů". Takové ponížení premiér, který nejraději plave v klidných nekonfrontačních vodách, nečekal. Kauza kalašnikov tedy přišla právě včas, aby posloužila k zakrytí vlastních problémů s poradci, nezabezpečenými emaily a kabinetním řízením země bez jakéhokoliv kontaktu s jejím lidem.

Proto ta hysterie a úmyslné překrucování významu slov vyřčených prezidentem. Naštěstí voliči nejsou hloupí a tyhle premiérovy hry už většina z nich nebere. Stačilo si například projít na Novinkách.cz reakce čtenářů, když zveřejnil tu hloupost, že prezident nabádá k jeho zabití. Rekcí bylo přes 1600 a těch souhlasných se Sobotkou zhruba tak 5%. To je také jeden z důvodů, proč se premiér lidem tak úzkostlivě vyhýbá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…