Senátor Vícha: Toto v žádném případě není reforma důchodového systému

23.08.2023 19:02

Projev na 16. schůzi Senátu ČR 23. srpna 2023 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

Senátor Vícha: Toto v žádném případě není reforma důchodového systému
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor a starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD)

Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, vše se zdá naprosto jasné. I z médií jsme se dozvěděli, že Senát dnes tento návrh schválí. A myslím si, že se to dá opravdu lehce spočítat, že to tak dopadne. I když osobně nevěřím, že všichni, kteří budou hlasovat pro, si myslí, že tento návrh je do všech detailů propracovaný perfektně a že je správný. Ostatně ve volebních programech žádné ze stran jsem před poslaneckými volbami nenašel, že by tam bylo „ztížíme odchody do předčasných důchodů“.

Myslím si, že všichni, a to i ti, kteří dnes nebudou podporovat tento zákon, naprosto respektují, že situace je vážná a že je třeba činit do budoucna opatření. Ale asi se neshodneme v detailech, jestli toto je ten nejsprávnější postup. Tady bych citoval pana předsedu Miloše Vystrčila, který včera na našem setkání řekl, že i když se ne vše podaří správně, tak důležitý je ten správný úmysl. A na tom se, myslím, shodneme.

Vždy mě pobaví, když si v médiích přečtu, že v Senátu se nepředpokládají obstrukce. K čemu by také byly, kdybych tady hovořil tři dny, tak 27. vyprší marná lhůta a zákon nabude účinnosti. Já tedy budu velice stručný. A protože nejsem odborníkem na důchody, tak tady mám pár citací lidí, kterých si i vážím.

První poznámka. A v tom si myslím, že se všichni shodneme. Toto není reforma. Možná je to součást nějaké reformy, dílčí krok, ale toto v žádném případě není reforma důchodového systému. A obecně si myslím, že je strašně špatně, že se nedokáží strany v Poslanecké sněmovně, v Senátu dohodnout na nějakém smysluplném řešení, které by obsahovalo možná nějaké kompromisy, ale které by bylo dlouhodobě udržitelné a nebylo by to tak, že po každých dalších volbách se zruší to, co jedna vláda zavedla. A opačně se to stane zase za další roky po volbách. A asi se na tom shodneme, že to dobře není. Trochu mě to udivuje, protože v normálních diskusích se shodneme na většině věcí, ale pak, když dojde na hlasování, velmi často to jde po politických stranách. Ale jsme v politice, tak to tak je.

Já si osobně myslím, že za to, že v budoucnu by mohl nastat problém ve financování důchodů, nenesou vinu stávající důchodci. A nenesou na tom vinu ti, kteří mohli jít do předčasných důchodů a v důsledku této změny, která nastává pro ně ze dne na den, nebudou moci. A to je to, co mně osobně vadí nejvíce. Jestli mluvíme o tom, že je to reforma, že je to dlouhodobá záležitost, ale přesto chceme, aby nabyla účinnosti první den měsíce následujícího po schválení, to znamená v podstatě za týden, přestože obecně i u běžných zákonů máme pravidla, že účinnost nastává k 1. 7. nebo k 1. 1., tak co je tak strašně důležitého, aby toto platilo za pár dní?

Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s panem ministrem ještě v loňském roce v podstatě nabádalo lidi a upozorňovalo, že je výhodné si požádat o předčasný důchod, což pak vedlo, protože to bylo v médiích, k zahlcení státní správy a k tomu, že se ani nestíhaly vyřizovat důchody. Je fajn, že přišla sebereflexe a že se ukázalo, že to způsobilo problém. A o to horší je, že teď trestáme ty, kteří nemohli do předčasného důchodu jít a teď, přestože měli možnost od září jít pět roků před ukončením toho věku, tak ze dne na den se jim situace zhorší. Pan ministr možná bude protestovat, ale to je dohledatelné v médiích. A podivovali se nad tím i odborníci, že se v legislativní nouzi nepřipravilo opatření, které by tu nespravedlnost, že ten, kdo jde do předčasného důchodu, má mnohem vyšší důchod než ten, kdo pracuje, tak že se to neřešilo. A naopak byli lidé upozorňováni na to, že je to pro ně výhodné. Lidé, co se dočtou v tisku, tak většinou dělají.

Já tady mám v té souvislosti dva čerstvé články. Jeden je z 16. 8., z Deníku. „Předčasný důchod, proč se to vyplatí právě nyní?“ Je to odborný článek, který popisuje, jaké změny má přinést tento zákon. A jak se vyplatí teď ještě pořád odejít do předčasného důchodu. V tomtéž tisku, v Deníku, o jeden den později, 17. 8., ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka říká: „Předčasný důchod se nyní většině žadatelů nevyplatí.“ Tak ale jestli my schválíme ten zákon, tak po 1. 9. ti, kteří mohli podle stávajícího zákona odejít o pět let dříve, tak prostě dva roky nebudou moci. Je to zásadní změna k horšímu. Proč těm lidem neříkáme pravdu?

A teď ještě další důvod. V původním vládním návrhu byla odložena účinnost 13 měsíců pro to, co jsem teď řekl. Tu změnu z pěti let na tři. A pro další parametrickou změnu, 35 let na 40 let. Pozměňovacím návrhem v Poslanecké sněmovně výboru pro sociální politiku a odsouhlasením panem ministrem došlo ke změně. Ta 13měsíční lhůta zůstala u změny z 35 na 40 let. Ale zmizela právě u té věci z pěti let na tři roky. A to si myslím, že je poměrně velká nespravedlnost. Lidé neodcházejí do předčasného důchodu z hobby. Přeci oni mohou mít spoustu důvodů. Mohou mít zdravotní potíže. Může to být z jiných důvodů, rodinných důvodů. Potřebují se starat o vnuky. Důvodů může být spousta. Většina z nich to nedělá pro peníze. Koneckonců dlouho platilo, že do předčasného důchodu se neodchází právě proto, že tam jsou sankce, které to snižují a že to výhodné není.

Loňský rok byl výjimka, paradox, a teď z nich děláme lumpy, že chtějí odejít do předčasného důchodu. A myslím, že správné by bylo tyto změny, např. ten předčasný důchod pouze na tři roky předem rozložit do více let. Jestli má někdo 50, možná 55 a ví, že odejde v 62 a nebude moci odejít v 60, tak to asi skousne. Ale ten, kdo má narozeniny 2. září, tak si myslím, že takováto změna ze dne na den, že to prostě úplně fér není vůči těm občanům a že si to nezaslouží, a ještě se to dalo legislativně vyřešit trochu jinak. To je v podstatě téměř vše, co jsem vám chtěl říct, a vím, že to projde, a rád bych vám, zástupcům vládních stran popřál hodně štěstí v příštích volbách, budete to potřebovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…