Senátor Vilímec: Prostě je tam chyba

02.05.2019 13:14

Projev na 8. schůzi Senátu dne 2. 5. 2019, k návrhu zákona o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů.

Senátor Vilímec: Prostě je tam chyba
Foto: ODS
Popisek: Vladislav Vilímec

Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo vlády. Já bych chtěl vystoupit na podporu tohoto usnesení VHZD. Vy jste to vzal hodně prestižně. Samozřejmě můžeme akceptovat sice to, byť ten nový přestupek, ten doplňovaný, je zahrnutý do nejvážnějších přestupků, kde je pokuta až 50 milionů, samozřejmě můžeme akceptovat, že ty kontrolní orgány jaksi to budou racionálně zvažovat. Ale já jsem přesvědčen, že se tam stala chyba. Ani na tom výboru představitelé ministerstva nás úplně nepřesvědčili. Prostě je tam chyba, kdy se přestupek, který má horní hranici 3 miliony korun, zahrnuje do přestupků, těch skutkově nejzávažnějších, kde je 50 milionů. A pouze u těch přestupků, kde je ta horní hranice 50 milionů, tam nelze upustit od správního trestání. To je pouze u těch přestupků do těch 50 milionů. Tam do 3 milionů, jako v těch dalších případech, je možné upustit od správního trestání. Já jsem přesvědčen, že to je pochybení. Samozřejmě, my jsme na to ani tolik nepřišli, přišla na to legislativa. 

Zkusme se na to dívat prestižně. To, že se to vrátí Poslanecké sněmovně, já věřím, že tu připomínku Poslanecká sněmovna akceptovat bude. Myslím, že je lépe se vyvarovat chyb než trvat z nějakých prestižních důvodů, že ten návrh je jaksi nějak chybný. Já jsem přesvědčen, že Senát je od toho, aby odstraňoval chyby v těch zákonech, které byly postoupeny do Poslanecké sněmovny. To se může stát, takových chyb je celá řada. Od toho máme Senát jako pojistku, horní komoru. Já bych vás požádal, pane místopředsedo, aby, pokud Senát rozhodne vrátit s tím pozměňovacím návrhem, abyste to nebral jaksi nějak úkorně a prestižně, že zrovna ten první bod, kdy jste ve funkci, tak se nám bude vracet. Takže skutečně ty důvody byly legislativní, my jsme to projednávali velmi odpovědně. Nevidím důvod, proč by to mělo být zahrnuto v těch nejzávažnějších skutkových podstatách těch přestupků, s tou hranicí 50 milionů, kde není možné upustit od toho správního trestání, když v ostatních případech je to možné. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.