Senátor Vosecký zpravodajem k návrhu změny zákona o sociálně-právní ochraně dětí

18.07.2016 10:55

Senát se na své 26. schůzi 14. července 2016 zabýval mj. návrhem senátního návrhu zákona senátora Zdeňka Papouška, kterým se mění zákon o sociálně-právní ochraně dětí (senátní tisk č. 297). Senátor Jiří Vosecký (Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR) byl určen zpravodajem zákona.

Senátor Vosecký zpravodajem k návrhu změny zákona o sociálně-právní ochraně dětí
Foto: red
Popisek: Jiří Vosecký, senátor za SLK

Senát návrh projednal a přikazuje ho k projednání Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku jako výboru garančnímu a dále Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Papouškův návrh upravuje způsob financování tzv. zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) zajišťujících akutní a dočasnou péči o ohrožené děti, které z různých důvodů nemohou být u svých rodičů.

Navrhovaná legislativní úprava reaguje na nestabilitu současného systému financování. Zařízení mají především krizový charakter a musejí být neustále připraveny poskytnout péči. Stát jim ale přiznává příspěvek pouze za dobu, kdy je v nich dítě umístěné, a to ve výši 22 800 Kč měsíčně. Materiální, technické a personální kapacity, které musí ZDVOPy udržovat připravené pro přijetí ohrožených dětí, nejsou ze strany státu nijak systémově financovány, ačkoli mzdové či provozní náklady zůstávají.

"Návrh kolegy senátora Papouška vítám, souhlasím s ním a jsem rád, že ho zpracoval. Mělo to být řešeno už dávno a divím se, že se tím minulé vlády, potažmo dotčená ministerstva, nezabývaly. Na druhou stranu vítám, že jde nyní o senátní iniciativu," řekl senátor za SLK Jiří Vosecký.

Novelou se způsob státního financování ZDVOPů mění tak, že se státní příspěvek dělí na dvě složky, fixní a variabilní. Fixním příspěvkem se rozumí nově navrhovaný příspěvek za lůžko, který by ZDVOPy pobíraly na každé lůžko a s ním spojené materiální a personální zázemí, a to bez ohledu na to, zda by lůžko právě bylo obsazeno. Navrhovaná fixní výše příspěvku činí 20 000 Kč.

Variabilní složkou se rozumí stávající příspěvek za pobyt a péči, jehož výše bude nově odvislá od věku dítěte a bude ji tvořit částka ve výši 4 500 až 6 350 Kč. ZDVOPům bude nadále náležet pouze za dny, kdy bude dítě v zařízení přítomno.

Návrh vykazuje některé drobné nedostatky

Tato změna zajišťuje systémové, předvídatelné a stabilní financování zařízení, které jsou nyní dlouhodobě podfinancovány a umožní tak pokračování systému akutní péče o ohrožené děti.

Navrhovatel na základě dostupných statistik z Ministerstva práce a sociálních věcí odhaduje navýšení nákladů pro státní rozpočet o 107 146 495 Kč ročně. Uvedený výpočet je potřeba nahlížet také s ohledem na to, že v současnosti je nutné ZDVOPy dofinancovávat z různých dalších finančních zdrojů. Je proto pravděpodobné, že změna financování pro veřejné finance jako takové bude v konečném důsledku nulová.

Senátní návrh také upravuje způsob získávání oprávnění pro vznik a provoz ZDVOPů. Krajský úřad bude nově při udělování pověření pro provoz ZDVOPů posuzovat, zda jsou lůžka v zařízení potřebná. Pokud tomu tak nebude, pověření pro provoz zařízení neudělí. Pokud v kraji potřeba lůžek bude, krajský úřad v pověření na základě aktuální potřeby určí, jaký bude maximální počet lůžek, které bude moci zařízení zřídit. Toto pověření bude uděleno pouze na dobu určitou.

Stanovisko kanceláře Senátu Legislativního odboru je vcelku pozitivní. Návrh vykazuje některé další drobné legislativně technické nedostatky, které je třeba před jeho případným postoupením Poslanecké sněmovně odstranit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.