Senátor Vystrčil: GDPR se dotkne i soukromých subjektů v řádu statisíců

19.02.2018 19:56

Přestože na to měla vláda ČR 2 roky, teprve nyní byly projednány v Legislativní radě vlády návrhy zákonů, které mají do českého právního řádu adaptovat Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, které má celoevropskou platnost a které bude účinné od 25. května 2018. Obecné nařízení bylo totiž Radou a Evropským parlamentem přijato v dubnu 2016.

Senátor Vystrčil: GDPR se dotkne i soukromých subjektů v řádu statisíců
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

V současné době v ČR neexistuje žádný akreditovaný subjekt, který by byl schopen posoudit a případně vydat osvědčení (certifikaci) o tom, že příslušný dotčený subjekt podmínky nastavené evropským Obecným nařízením o ochraně osobních údajů splňuje. Pokud tedy objednáváte a platíte subjekty, které slibují, že Vám naplnění Obecného nařízení o ochraně osobních údajů zajistí, je to od nich velmi zvláštní a z hlediska jeho pravdivosti dosti nepravděpodobné tvrzení.

Obecné nařízení se dotkne nejenom veřejnoprávních, ale i soukromých subjektů v řádu statisíců! Dle mého názoru nejlepší přípravný postup dotčeného subjektu je zjistit si, zda příslušný subjekt splňuje v současnosti platný zákon 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Ohledně ostatních úkonů doporučuji postupovat velmi opatrně a obezřetně s minimalizací výdajů a maximalizací komunikace s odpovědnými institucemi, které by měly a snad i budou poskytovat základní informace zdarma například i formou veřejného portálu.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…