Senátorka Baudyšová: Některé bohaté rodiny jsou stále bohatší a chudé stále chudší

15.11.2018 12:10

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. k návrhu zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Senátorka Baudyšová: Některé bohaté rodiny jsou stále bohatší a chudé stále chudší
Foto: ANO
Popisek: Zuzana Baudyšová

Vážené předsednictvo, vážené dámy, vážení pánové.

Já se domnívám, že je velice dobře, že přišlo na řadu zpřesnění zákona o pomoci v hmotné nouzi. Na druhé straně jeho důležitost je čím dál vyšší. Hovořili jsme i tady na půdě Senátu o období chudoby, které prodělávají některé rodiny. Čili některé bohaté rodiny jsou stále bohatší a chudé stále chudší. To, co my a naši kolegové děláme, je velká práce v nadaci Naše dítě.

Přerozdělujeme sponzorské peníze pro rodiny, které jsou na tom skutečně sociálně špatně. Jsou to většinou maminky, které pečují o těžce handicapované děti, kde tatínek zmizel a mámy se perou, aby dokázaly udržet rodinu. A jedno, dvě děti, nebo ještě více – dneska se rodí i dvojčata, obě těžce postižená, a tatínek není, takže mi dává velký smysl, že se snažíme zákon o hmotné nouzi ještě trochu vylepšit, aby byl přesvědčivý.

To, co nás nejvíc trápí, je zneužívání dávek v rodinách, kde např. dostali jedno auto, pak změní adresu a na novém bydlišti znovu žádají o přidělení vozu. Takhle jsou některé maminky velmi zdatné. A bohužel, když se obrátíme na úřad práce, tak tam jsou přetížení a tuhle kontrolu po nich nemáme chtít, protože oni tu od toho nejsou. Tak nevím, od čeho jsou, ale dobře. Čili to, co nás trápí, je zneužívání dávek. A v některých rodinách, kdy tatínek se skutečně nechová jako tatínek, tak si také říct, jak tohle vyřešit, jak ty opuštěné matky podpořit.

My přerozdělujeme ročně 12 milionů Kč. Jsou to peníze sponzorské, nejsou to peníze státní, čili zodpovědnost za ty finance je ještě větší, než kdyby to byly státní peníze. Protože víme, jak dá velkou práci to pokrytí sehnat. To, že zákon o hmotné nouzi supluje i jiné dávky, to je svatá pravda. A i tady by bylo asi třeba posvítit na to, aby nebyly tyto dávky, které jsou jasně určeny, zneužívány.

Vážení, díky, a možná to byl takový trochu guláš, ale věřím, že mi rozumíte. Děkuji paní kolegyni Pastuchové, že vystartovala s návrhem tohoto zákona. A věřím, že to dotáhneme do plné spokojenosti rodin, kde skutečně je třeba, aby hmotná nouze nebyla nebo byla úplně minimální. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.